Metodes sitaminstrumentu spēles treniņa raksturlielumu noteikšanai izmantojot sensorus - Zarīts, Ronalds (Latvijas Universitāte, 2010)
Apgūstot jebkuru mūzikas instrumentu liela nozīme ir treniņiem, kuru efektivitāti var būtiski uzlabot ar tehnoloģiskiem palīgrīkiem. Sensoriem parādoties arvien vairāk ikdienā sastopamās ierīcēs, parādās jaunas iespējas šādu rīku būvei. Darbā mērķis ir izpētīt un izvērtēt dažāda tipa sensoru un digitālo signālu apstrādes metožu pielietojuma iespējas sitaminstrumentu spēles raksturlielumu mērījumu iegūšanai, kā arī izstrādāt treniņu atbalsta programmatūru, kas spēlētājam dotu atgriezenisko saiti par dažādiem spēlēšanas attīstāmajiem raksturlielumiem. Darbā apskatīts lietojuma problēmu apgabals, esošie pētījumi nošu notikumu detektēšanā un to piedāvātie algoritmi, piedāvāti to uzlabojumi. Praktiski veikta nošu detektēšanas algoritma realizācija, veikts tās precizitātes novērtējums, kā arī izstrādāts interaktīvs rīks treniņu atbalstam.

When studying any musical instrument, practice is very important. The efficacy of practice can be much improved by technological support tools. As sensors appear more frequently in everyday devices, new oppertunities for building these kinds of tools emerge. The aim of this paper is to evaluate the applications of various types of sensors and digital signal processing methods for obtaining metrics on characteristics of percussion instrument practice, and develop tools that provide a player feedback on various aspects of his playing during practice sessions. This paper examines the problem domain, related research on note onset detection and algorithms, and proposes improvements. A note onset detection algorithm is implemented and it's accuracy is evaluated, as well as an interactive tool for the support of practice sessions is developed.
Methods for determening characteristics of percussion instrument practice by using sensors
Keywords: Datorzinātne