Konversijas nozīme un iespējamība Pjēra Ado filosofiskajos meklējumos. - Kande, Anna (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darba tēma ir „Konversijas nozīme un iespējamība Pjēra Ado filosofiskajos meklējumos”. Pjērs Ado (1922 – 2010) ir mūsdienu franču filosofs un intelektuāls vēsturnieks. Darbā ar antīkajiem tekstiem filosofs atduras pret to savdabību un nesistemātiskumu, kas viņu aizved līdz pārdomām par filosofiju, kas ir nevis teorija vai abstrakta sistēma, bet gan uz progresu vērsta eksistenciāla pieredze jeb dzīvesmāksla. Ado interesē filozofija, kā savas individuālās dzīves konversija, no viedokļa izmaiņas līdz pat pilnīgai sevis, pasaules un savas klātbūtnes pasaulē redzējuma transformācijai. Šī virzība ir vērsta no Es, kas ir nepamatotu baiļu, raižu un kaislību nomākts, uz transcendentālo Es, kas ir spējīgs „pacelties pāri” un ieraudzīt sevi kā vienota un harmoniska Visuma sastāvdaļu, kurā viss notiekošais ir vien pasaules likumsakarības. Taču šāda personas izmaiņa var būt vienīgi apzinātas un mērķtiecīgas piepūles rezultāts un šī piepūle ir garīgie vingrinājumi. Tas ir darbs ar sevi, kura demonstrācijai filosofs izmanto antīkās pasaules piedāvātās filosofiskās tehnikas. Šīs tehnikas ir kā cilvēciskās labbūtības eksperimentu laboratorijas rezultāti, kurus mūsdienu cilvēks var iesavināt savas dzīves pilnveidošanas projektā. Atslēgvārdi: Pjērs Ado, antīkā filosofija, filosofiskā konversija, garīgie vingrinājumi, pašrūpe, pašdraudzība

The topic of the Master's Thesis is "Importance of conversion and likelihood in philosophical searches of Pierre Hadot”. Pierre Hadot (1922 – 2010) is a modern French philosopher and intellectual historian. In his work with ancient texts the philosopher faces originality and irregularity of these that has led to his contemplation about philosophy, which is not a theory or abstract system, but progress-oriented existential experience or art of living. Hadot is interested in philosophy as conversion of his own life, from changing the opinion up to complete transformation of vision about himself, the world and his presence in the world. Orientation of this advancement starts form the Ego that is suppressed by unjustified fear, concerns and passions towards the transcendental Ego that is able “to rise above” and perceive oneself as a part of harmonious Universe, where anything happening is just conformity with natural laws existing in the world. However such change of the personality can only be the result of deliberate and aim-oriented efforts, and these efforts are mental training. It is work upon oneself , for demonstration of which the philosopher uses philosophical techniques offered by the ancient world. These techniques are as the results of experimental laboratory of human well-being, which an individual of nowadays may integrate in the project of improvement his or her life. Key words: Pierre Hadot, ancient philosophy, philosophical conversion, mental training, self-care, self-friendship.
The Meaning and Possibility of Conversion in Pierre Hadot's philosophical Quest.
Keywords: Filozofija