Koksnes hidrolītiskā oksidēšana nanocelulozes iegūšanai - Krecers, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2019)
Koksnes hidrolītiskā oksidēšana nanocelulozes iegūšanai. Krecers K., zinātniskie vadītāji Vīksna A., Fiļipova I. Maģistra darbs, 48 lappuses, 19 attēli, 14 tabulas, 57 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir veikta apšu hibrīdu un priedes hidrolītiska oksidēšana izmantojot amonija persulfāta šķīdumu dažādos koncentrāciju, laika un temperatūru apstākļos. Iegūtiem paraugiem noteica ekstrakvielu daudzumu, izmantojot paātrinātā šķīdinātāja ekstrakciju lignīna, pelnu un celulozes daudzumu un mitrumu. Paraugi tika analizēti ar infrasarkanās spektrometrijas, gāzu hromatogrāfijas un skenējošās mikroskopijas metodēm, tika noteikta kristalizācijas pakāpe izmantojot rentgendifraktometriju. KOKSNE, NANOCELULOZE, LIGNĪNS, CELULOZE, PAĀTRINĀTĀ ŠĶĪDINĀTĀJA EKSTRAKCIJA, INFRASARKANĀ SPEKTROMETRIJA.

Wood hydrolytic oxidation to obtain nanocellulose. Krecers K., supervisors Vīksna A, Fiļipova I. Master’s thesis, 48 pages, 19 figures, 14 tables, 57 literature references, 5 appendices. In Latvian. Hydrolytic oxidation of wood aspen hybrids and pine has been performed at work using amonium persulfate solution in different concentration, time and temperature conditions. Content of extractives (using accelerated solution extraction), lignin, ash, cellulose and moisture were determined in obtained samples. Samples were analysed by infrared spectrometry, gas chromatography, scanning electrone microscopy, and crystallity index was determined by X-ray diffractometry. WOOD, NANOCELLULOSE, LIGNIN, CELLULOSE INFRARED SPECTROMETRY, GAS CHROMATOGRAPHY, ACCELERATED SOLVENT EXTRACTION.
Wood hydrolytic oxidation in order to obtain nanocellulose
Keywords: Ķīmija; KOKSNE; NANOCELULOZE; LIGNĪNS; CELULOZE; PAĀTRINĀTĀ ŠĶĪDINĀTĀJA EKSTRAKCIJA