Rotaļa kā bērna valodas attīstības līdzeklis 6-7 gadu vecumā. - Vilka, Iveta (Latvijas Universitāte, 2006)
Ivetas Vilkas izstrādātā bakalaura darba ,,Rotaļas kā bērna valodas attīstības līdzeklis 6 – 7 gadu vecumā”, mērķis ir bakalaura darba teorētiskajās nodaļās apskatīt jautājumus par bērna valodas attīstību un rotaļām, kā valodas attīstības līdzekli, bērnu dzīvē 6 – 7 g. vecumā. Pamatojoties uz pedagogu un psihologu atziņām par rotaļām, izstrādāt un aprobēt rotaļu programmu pirmsskolas bērnu vispārējai attīstībai, valodas apguvei pirmsskolas izglītības centrā ,,Tince”. Teorētiskās nostādnes izstrādātas, balstoties uz Dēķena K., Ernstones V., Lieģenieces D., Poriņa V., Romanovska V., Komenska J. A. u.c. citu autoru atziņām. Pirms pedagoģiskās izmēģinājuma darbības ir veikta bērnu valodas attīstības iepazīšana. Tad izstrādāta rotaļu kopa 6 – 7.g. vecuma bērniem valodas attīstīšanas veicināšanai. Bakalaura darbā veikts ampīriskais pētījums. Rotaļu kopas absorbācija notikusi pirmsskolas izglītības iestādē ,,Tince”, rezultāti rāda, ka bērni labprāt iesaistās rotaļās un to ietekmē pozitīvi tiek sekmēta valodas attīstība, papildinās vārdu krājums. Valoda attīsta domāšanu audzina jūtas un gribu, veidojot saikni starp cilvēku un sabiedrību. Bakalaura darbs ir izstrādāts latviešu valodā, tā apjoms sastāv no 64 lpp., satur 6 pielikumus, 6 tabulas un 9 rotaļas, kā arī 4 diagrammas.

The aim of Iveta Vilka’s Bachelor’s Paper ,,Games as a Means of Developing Child’s Language at the Age of 6 and 7” is to explore the role of the games in the development of child’s language at the age of 6 and 7 and based on the views of the recognised educators and psychologists to work out and pilot the program of games meant for the pre-school children overall development, for their language acquisition in the pre-school education centre ,,Tince”. First, the theoretical outline has been worked out based on the opinions of Komenskis J. A., Lieģeniece D., Romanovskis V., Ernstone V., Poriņš V., Dēķēns K., etc. Secondly, the study of the children language development has been carried out. Then, the set of games has been completed in order to facilitate the development of 6 and 7 year-old children language. And finally, the case study has been carried out to pilot the designed set of games in the pre-school education centre ,,Tince”. The research data show that children’s willingness to participate in the games facilitate their language development and enlarge their vocabulary. The language develops their thinking, educates their emotions and will, thus, strengthening the link between the person and society. The Bachelor Paper is written in Latvian, it contains 64 pages, 6 appendices, 6 tables and 9 games, as well as 4 diagrams.
Game as a means of developing child’s speech at the age 6-7.
Keywords: Pedagoģija