Torisko kontaktlēcu nozīmēšana optometrista praksē - Škutāne, Žanna (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 31 lapām. Darbs satur 19 attēlus, 2 tabulas un 36 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Izpētīt torisko kontaktlēcu nozīmēšanas paradumus optometrista praksē. Dalībnieki: Pētījumā analizēti dati par 205 pacientiem jeb 410 acīm, kuriem objektīvā mērījuma bija atrasts astigmātisms vismaz 0,75 D. Metodes: Tika analizēti dati no kontaktlēcu kartēm par pacientiem, kuriem bija atrasts astigmātisms vismaz 0,75 D objektīvā izmeklējumā. Papildus veikta optometristu aptauja par torisko kontaktlēcu izrakstīšanas paradumiem. Secinājumi: Ņemot vērā visus analizētus datus ir noskaidrots, ka palielinoties astigmātisma lielumam palielinās toriskās kontaktlēcas izrakstīšanas īpatsvars.

The bachelor's thesis is written in Latvian on 31 pages. There are 19 pictures, 2 tables and 36 references to literature sources. Aim: Investigate the characteristics of toric contact lens prescribing in optometry practice. Participants: The study analyses data from 205 patients, or 410 eyes, with an objective measured astigmatism of at least 0.75 D. Method: Data from the contact lens cards are analyzed for patients who were found to have astigmatism in an objective measurement of at least 0.75 D. A survey about toric contact lens prescriptions was also conducted among optometrists. Conclusions: The analysis concludes that with higher astigmatism the proportion of toric contact lens prescriptions also increases.
Torical Contact Lens Prescribing in Optometric Practice
Keywords: Fizika; kontaktlēcas; toriskās kontaktlēcas; redzes asums; kontaktlēcas stiprums