Izmeklēšanas tiesneša loma kriminālprocesā - Vaivare, Arita (Latvijas Universitāte, 2013)
Darba mērķis ir analizēt izmeklēšanas tiesnesim deleģētos pienākumus atbilstoši Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūrā nostiprinātajām atziņām cilvēktiesību aizsardzībā, atspoguļot likuma un prakses problēmaspektus cilvēktiesību nodrošināšanā. Darba uzdevumi ir izpētīt Latvijas Republikas normatīvos aktus un Latvijas Republikai saistošos starptautiskos dokumentus, iepazīties ar Satversmes tiesas un Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūru. Izstrādājot darbu, autore konstatēja nepilnības, kas ir saistītas ar izmeklēšanas tiesneša lēmumu pārsūdzības mehānisma efektivitāti. Kā arī izteica priekšlikumus Kriminālprocesa likuma pilnveidošanai, lai tiktu garantētas personas tiesības uz taisnīgu tiesu. Atslēgvārdi: izmeklēšanas tiesnesis, cilvēktiesības, piespiedu līdzekļi, izmeklēšanas darbības, lēmumu pārsūdzēšana.

The aim of the paper is to analyze the delegated obligations for the investigation judge according to the European Human rights court judicature fixed verities in protection of Human rights, to reflect problematic aspects of law and practice in Human rights ensuring. The objectives of the paper are to research laws and regulations of the Republic of Latvia and obligatory international documents of the Republic of Latvia, to get to know the judicature of the Constitutional court and the European Human rights court. Having done the research, the author has found out faults which are connected with the decision of appealing mechanism effectiveness of the investigation judge. The author also makes suggestions of improving the Criminal procedure to ensure persons for rights of just court. Key words: investigation judge, human rights, compulsory tools, investigation actions, decision appealing
The role of the investigation judge in the criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne