Strādnieku svētki - Kārļa Ulmaņa autoritārā režīma ideoloģiskais rituāls(1935-1940) - Pulkstene, Gerda (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbā tiek pētīti un analizēti Latvijas valsts ministra prezidenta/prezidenta Kārļa Ulmaņa autoritārā režīma vieni no vērienīgākajiem un grandiozākajiem tautas kopā sanākšanas aktiem – Strādnieku svētki. Par pētniecības lauku izvēlēta autoritārā režīma ietekmīgākā un visvairāk tiražētā prese – laikraksti: „Jaunākās Ziņas”, „Brīvā Zeme” un „Rīts”. Pētniecības objekti: preses publikācijas teksti, virsraksti, fotogrāfijas. Darbā izmantotās pētniecības metodes ir kontentanalīze (KA) un kritiska diskursa analīze (KDA). Pētniecības darbā, pēc KA iegūtajiem datiem un kategorijām, kā arī KDA iegūtās informācijas, materiāls tiek analizēts pēc mūsdienu rituālu komunikācijas pētnieka Ērika Rotenblūera (E. Rothenbuhler) piecpadsmit „Rituāla teorijas” galvenajām iezīmēm. Katra no iezīmēm tiek salīdzināta ar visām publikācijām piecu gadu garumā. Atsevišķi tiek pētīta valsts ministra prezidenta/prezidenta K. Ulmaņa vārda pieminēšana publikācijās. Publikācijas tiks analizētas sekojošā diskursā: Strādnieku svētki - Kārļa Ulmaņa ideoloģijas rituāls. Gala secinājumos tiek pierādītas sekojošas hipotēzes: 1. Strādnieku svētki ir Kārļa Ulmaņa ideoloģijas rituāls, kas kultivē valsts pirmās personas varenību un cēlsirdību, pielīdzinot Ulmani strādnieku labāka drauga un tautas vadoņa ideālam. 2. Strādnieku svētku galvenā ideoloģija – vienota tauta, kas seko autoritārā režīma izveidotājam, Vadonim un strādā jaunas valsts labā. 3. Svētki kā rituāls bez tā galvenā aktora (valsts prezidenta) zaudē tā efektivitāti.

In the Masters’ Qualification Work the analyses and research of one of the considerable and grandiose people get together events – Worker’s Day - during the authoritarian regime of the president Karlis Ulmanis is performed. The chosen field of research is the most influential and issued press of the authoritarian regime – newspapers: „Jaunākās Ziņas”, „Brīvā Zeme” and „Rīts”. The research objects are: the texts of press publications, headlines, photographs, which are related to the preparation for and process of the nationwide celebration. The research methods used in the Master’s qualification work are content analyses and critical discourse analyses. In the research work taking into account the data and categories gained from the content analyses as well as the information received from critical discourse analyses, the work is analyzed in compliance with the fifteen main characteristics of „Ritual theories” by modern ritual communication researcher Eric Rothenbuhler . Each of the characteristic is compared with all publications related to the Workers’ Day celebration in fife year’s duration. The mentionings of the name of the president K. Ulmanis in these publications are researched and categorized separately. The publications are analyzed in the following discourse: Workers’ Day – a ritual of ideology of Karlis Ulmanis. Final conclusions prove the following hypothesis: 1. The Workers’ Day celebration is the ritual of ideology of Karlis Ulmanis where the power and nobleness of the States first person is cultivated by equaling Ulmanis to the best friend of the worker and the ideal Leader of a people. 2. The main ideology of the Workers’ Day celebration – a united nation , which follows the constitutor of the authoritarian regime, the Leader and works for the sake of the new State. 3. The celebration as a ritual without its main actor (state president) looses its efficiency.
Workers' Day celebration as an ideological ritual of the authoritarian regime of Karlis Ulmanis(1935-1940)
Keywords: Komunikācijas zinātne