Dzīvesspēka saistība ar izdegšanas apakštipiem un stoicisma loma tajā - Kalniete, Ērika Mišele (Latvijas Universitāte, 2024)
Šī pētījuma mērķis bija izpētīt saistību starp dzīvesspēku un izdegšanas apakštipiem, ņemot vērā stoicismu kā starpnieku šajās attiecībās. Pētījumā piedalījās 80 respondenti vecumā no 18 līdz 56 gadiem. Stoicisma novērtēšanai tika izmantota “Liverpūles Stoicisma skala”, izdegšanas apakštipu novērtēšanai tika izmantota “Izdegšanas klīniskā apakštipa aptauja”, savukārt dzīvesspēka novērtēšanai tika izmantota “Dzīvesspēka skala pieaugušajiem”. Iegūtie dati liecina, ka starp dzīvesspēku un izdegšanas apakštipiem “Neizaicināts” un “Izsīcis” pastāv statistiski nozīmīgas negatīvas saistības, tomēr stoicisms nav šo saistību starpinieks. “Vispārējais dzīvesspēks” statistiski nozīmīgi prognozē “Neizaicināto” un “Izsīkušo” izdegšanas apakštipus un, attiecīgi, izskaidro 28% (R2 = 0,28) un 18% (R2 = 0,18) no to variācijas. Dzīvesspēka aspekti “Nākotnes uztvere”, “Sociālā kompetence”, “Ģimenes saskaņotība” izskaidro vislielāko daļu no “Neizaicinātā” izdegšanas apakštipa variācijas - 28% (R2 = 0,28). Savukārt, aspekti “Sevis uztvere” un “Sociālie resursi” izskaidro vislielāko daļu no “Izsīkušā” izdegšanas apakštipa variācijas - 23% (R2 = 0,23).

The aim of this study was to explore the relationship between resilience and burnout subtypes, considering stoicism as a mediator in this relationship. The study involved 80 respondents aged between 18 and 56 years. “The Liverpool Stoicism Scale” was used to assess stoicism, the “Burnout Clinical Subtypes Questionnaire” (BCSQ-36) was used to assess burnout subtypes, and the “Resilience Scale of Adults” (RSA) was used to assess resilience. The data show that there is a statistically significant negative correlation between resilience and the burnout subtypes "Unchallenged" and "Worn-out", but stoicism is not a mediator of this association. “General Resilience” is a statistically significant predictor of the burnout subtypes "Unchallenged" and "Worn-out" and explains 28% (R2 = 0.28) and 18% (R2 = 0.18) of their variance, respectively. The aspects of resilience "Planned Future", "Social Competence", "Family Cohesion" explain the largest part of the variance of the "Unchallenged" burnout subtype - 28% (R2 = 0.28). On the other hand, "Perception of Self" and "Social Resources" explain the largest part of the variance in the "Worn-out" burnout subtype - 23% (R2 = 0.23).
Relationship of resilience and burnout subtypes and the role of stoicism in it
Keywords: Psiholoģija; resilience; resilience aspects; burnout; burnout subtypes; stoicism