Krūts vēža saistība ar cukura diabētu - Palepa, Anna (Latvijas Universitāte, 2016)
Problēmas būtība: Saslimstība ar cukura diabētu, kā arī ar krūts vēzi ik gadu pieaug visā pasaulē. Pēdējo 150 gadu laikā veikti daudzi pētījumi, kas atklāj izteiktu saistību starp šīm slimībām. Ir nepieciešama detalizētāka izpēte analizējot kopējos slimību attīstības mehānismus, kā arī retrospektīvi izvērtējot krūts vēža gaitu un iznākumu pacientēm ar cukura diabētu, salīdzinājumā ar pacientēm bez cukura diabēta. Darba mērķis: noskaidrot, vai saslimstība ar cukura diabētu ietekmē krūts vēža gaitu un iznākumu, kā arī salīdzināt pētījuma rezultātus ar literatūrā pieejamajiem datiem. Darba metode: Pētījums veikts retrospektīvi analizējot medicīniskās kartes no Latvijas Onkoloģijas Centra un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas klīnikas, laika posmā no 1994. līdz 2014. gadam. Pētījumā iekļautas 96 pacientes. Rezultāti: Krūts vēža un cukura diabēta grupā blakusslimības bija 92.2% pacienšu, turpretī grupā bez cukura diabēta – 61.1% pacienšu. Pastāv statistiski ticama saistība, ka krūts vēža un cukura diabēta grupā biežāk bija sastopama arteriālā hipertensija (p=0.01), hroniska sirds mazspēja (p=0.01) un taukainā hepatoze (p=0.00). Glikozes līmenis abās grupās samazinājās krūts vēža terapijas laikā, salīdzinot ar glikozes līmeni pirms krūts vēža terapijas. Pacientu grupā ar krūts vēzi un cukura diabētu komplikācijas bija sastopamas 47.6% pacienšu, taču grupā bez cukura diabēta 27.8% pacienšu. Grupā ar krūts vēzi bez cukura diabēta atklājās statistiski ticama saistība ar limfostāzi (p=0.004). Otrā grupā statistiska ticamība bija plaušu fibrozes komplikācijai (p=0.000). Novēroja, ka mirstības rādītāju rezultāti abās grupās bija ļoti līdzīgi un nepastāvēja izteiktas atšķirības starp šiem rādītājiem. Grupā ar krūts vēzi un cukura diabētu vidējā dzīvildze bija 6.4 gadi, bet grupā ar krūts vēzi tā bija 4.8 gadi. Secinājumi: 1.Pacientēm ar cukura diabētu un krūts vēzi no riska faktoriem procentuāli biežāk bija aptaukošanās. 2.Pacientēm ar cukura diabētu un krūts vēzi bija vairāk blakusslimību. Citas lokalizācijas vēža prevalence bija nedaudz izteiktāka pacienšu grupā bez cukura diabēta. 3.Abās pētāmajās grupās krūts vēža terapija samazināja glikozes līmeni asinīs. 4.Cukura diabēta terapija neietekmēja krūts vēža komplikācijas. 5.Vairāk komplikāciju bija krūts vēža un cukura diabēta grupā. 6.Biežāk slimības progresiju novēroja pacientēm krūts vēža un cukura diabēta grupā, taču nepastāv statistiski ticamas saistības. Mirstības rādītāju rezultāti abās grupās bija ļoti līdzīgi un nepastāv izteiktas atšķirības.

Introduction: Incidence both in diabetes and breast cancer is increasing every year around the world. Over the past 150 years, there has been a lot of research showing a strong connection between diabetes and breast cancer. There is a need for more detailed study of these two diseases, both in understanding common mechanisms and retrospectively assess breast cancer course and outcomes in patients with diabetes, compared with patients without diabetes. Aim: To find out whether the incidence of diabetes affects breast cancer progression and outcomes, and to compare the results of this study with the available literature data. Materials and methods: The study was a retrospective analysis of medical case histories of Oncology Centre of Latvia and Oncology Clinic of Pauls Stradins Clinical University Hospital during the period from 1994 to 2014. The study included 96 patients. Results: Patient group with breast cancer and diabetes comorbidities were present in 92.2% of patients, whereas the group without diabetes – 61.1% of patients. There is a statistically significant association that in breast cancer and diabetes group there is higher incidence in hypertension (p=0.01), chronic heart failure (p=0.01), fatty liver disease (p=0.00). Glucose in both groups decreases during breast cancer treatment, in comparison to a sugar level before breast cancer therapy. In a group of patients with breast cancer and diabetes, complications occurred in 47.6% of patients, but in the group without diabetes 27.8% of patients. In a group of patients with breast cancer without diabetes, there was no statistically significant association between lymphostasis (p = 0.004). The second group had statistically significant association of pulmonary fibrosis (p = 0.000). Mortality rate results in both groups are very similar and there are no significant differences. In the group with breast cancer and diabetes, the median survival rate is 6.4 years, but the group with breast cancer it is 4.8 years. Conclusion: 1.From risk factors, obesity was more common in patient group with diabetes and breast cancer. 2.Patients with breast cancer and diabetes had more co-morbidities. Other malignant disease prevalence was slightly higher in the group of patients with breast cancer. 3.In both study groups, breast cancer therapy reduced blood glucose levels. 4.Diabetes therapy had no effect on breast cancer complications. 5.Breast cancer and diabetes group had more complications than the second group. 6.Disease progression was more frequent in a group with breast cancer and diabetes, but it was not statistically significant. Mortality rate results in both groups are very similar and there are no significant differences between these indicators.
The association between breast cancer and diabetes mellitus
Keywords: Medicīna; Krūts vēzis; Cukura diabēts; Riska faktori; Komplikācijas; Metastāzes