Mantojuma masas tiesiskā regulējuma izpēte un ar to saistītie problēmjautājumi mantojuma lietu vešanas laikā. - Kogane, Ieva (Latvijas Universitāte, 2017)
Mantojums ir kopība, kurā ietilpst visa kustamā un nekustamā manta, kā arī citam atdodamās tiesības un saistības, kas mirušam vai par mirušu izsludinātam piederējušas viņa patiesās vai pieņemamās nāves laikā. Ar mantojuma pieņemšanu un iegūšanu visas mantojuma atstājēja tiesības un saistības, izņemot personiskās, pāriet uz mantinieku. Autore savā darbā pēta mantojuma kopības tiesiskos regulējumus mantojuma lietas vešanas laikā, aplūko jēdziena attīstību no senatnes līdz mūsdienu tiesiskajam regulējumam kopsakarā ar citu valstu mantojuma tiesībām. Darbā tiek pētīti mantojuma masas tiesiskā regulējuma problēmjautājumi, ar kuriem var nākties saskarties mantojuma lietu vešanas laikā gan nacionālā mērogā, gan arī pārrobežu mantojuma lietās. ,

An estate is the whole, which compromises all immovable and movable property, as well as transferable rights and obligations, that may be transferred to others and that at the actual or legally presumed time of death, were owned by the desceased or a personal legally presumed dead. With the acceptantce and taking of an inheritance, all the rights and obligations of the estateleaver, insofar as they are not extinguished with the death of the estate-leaver, shall devolve to the heir. The author will analyze the legal framework of the inheritance mass during the process of conducting inheritance matters as well as the development of the term inheritance from ancient time up to the legal regulations of today in interconnection with inheritance rights in other countries. The work researches the problematic questions of inheritance encountered during the process of condacting inheritance matters at both the level of national state inheritance law and cross boarder inheritance matters.
Exploration of inheritance legal framework and related problematic questions in the process of conducting inheritance matters
Keywords: Juridiskā zinātne; mantojums ir kopība; tiesiskais regulējums; mantojuma tiesības; pārrobežu mantošana