Īpašuma tiesību aprobežojumi īpaši aizsargajāmās dabas teritorijās. - Bērziņa, Megija Paula (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba tēma "Īpašuma tiesību aprobežojumi īpaši aizsargājamās dabas teritorijās". Latvijas valsts teritorijā ir liela dabas daudzveidība, kura sevī ietver īpaši aizsargājamas dabas teritorijas. Īpaši aizsargājamas dabas teritorijas noteiktas ar mērķi aizsargāt esošo dabas daudzveidību. Taču, aizsargājot dabas vērtības, tiek ierobežotas īpašuma tiesības personām, kuru īpašumi atrodas īpaši aizsargājamajās dabas teritorijās. Lai vienlaicīgi saglabātu personas tiesības uz īpašumu un dabas daudzveidību , ir noteikti kompensāciju mehānismi, kas atvieglo noteiktos īpašuma tiesību aprobežojumus. Nosakot īpašuma tiesību aprobežojumu apmēru īpaši aizsargājamās dabas teritorijās ,ir jāvērtē tiesiskais regulējums un samērīgums starp personai nodarītajiem zaudējumiem un kompensācijas apmēru. Izvērtējot šī brīža kompensācijas regulējumu, ir nepieciešams noteikt atbilstošāku kompensācijas mehānismu, lai stimulētu zemes īpašniekus līdzdarboties dabas daudzveidības saglabāšanā. Atslēgas vārdi: īpaši aizsargājamas dabas teritorijas, īpašuma tiesības, zemes īpašnieks, kompensācijas, īpašuma tiesību aprobežojumi.

The topic of the Master's work "Restrictions on propertyrights in specially protectednatural areas". There is a great natural diversity in the territory of Latvia, which includes specially protected nature areas. These specially protected nature areas are designed to protect existing natural diversity. However the protection of natural values restricts the property rights for persons whose properties are in these specially protected natural areas. In order to maintain the persons property rights and natural diversity at the same time, compensation mechanisms have been established which facilitate certain restrictions on property rights. In determining the extent of the restriction of property rights in specially protected natural areas, the legal framework and proportionality between the damage caused to the person and the amount of compensation must beassessed. In assessing this moment of compensation, it is necessary to establish a more appropriate compensatory mechanism to encourage the owners of land to participate in the conservation of natural diversity.
Restrictions on propertyrights in specially protectednatural areas
Keywords: Juridiskā zinātne; īpaši aizsargājamas dabas teritorijas; īpašuma tiesības; zemes īpašnieks; kompensācijas; īpašuma tiesību aprobežojumi