3D printeru apkalpojošā personāla ķīmiskie un fizikālie darba vides riski - Bušmane, Anete (Latvijas Universitāte, 2018)
“3D drukāšanas iekārtu apkalpojošā personāla ķīmiskie un fizikālie darba vides riski”. Darba autore: Anete Bušmane. Zinātniskā vadītāja: Dr.chem. Elīna Pajuste. Darba apjoms ir 64 lpp., tajās ietvertas 9 tabulas, 26 attēli, 1 pielikums un 42 literatūras avoti. 3D drukas nozarē no digitāla formāta tiek izdrukāts reāls un aptaustāms objekts, šī nozare līdz šim maz izpētīta ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Galvenie faktori uz kuriem tiek vērsta uzmanība zinātniskajos rakstos un pētījumos, ir par nozarē sastopamajiem ķīmiskajiem un fizikālajiem riska faktoriem. Zinātnisko pētījumu šajā jomā nav daudz, un tie kas šobrīd ir pieejami nav ar viennozīmīgu informāciju, Latvijā šī nozare līdz šim nav tikusi pētīta. Darbs sastāv no 4 daļām, kuru ietvaros veikta literatūras izpēte, izvēlēto metožu raksturojums, iegūto rezultātu analīze, izstrādāti priekšlikumi un aizsardzības pasākumi. Maģistra darbā izmantotās metodes: anketēšana, ķīmisko un fizikālo rādītāju mērījumi darba vides gaisā. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka 3D drukas nozarē nodarbinātie ir pakļauti putekļu un dažādu gaistošo organisko savienojumu ietekmei un ir nepieciešams pievērst papildus uzmanību šai nozarei no darba aizsardzības viedokļa, jo tā šobrīd ir strauji augoša. Atslēgvārdi: 3D druka, ķīmiskie riska faktori, fizikālie riska faktori, drukas iekārtas.

“Chemical and physical environmental risks for 3D printer maintenance staff.” Author of work: Anete Busmane. Scientific supervisor: Dr.chem. Elina Pajuste. The total amount consists of 64 pages, 9 tables, 26 pictures, 1 appendices and 42 sources. 3D printing is industry, a real and informative object is printed out from a digital format, and this sector has not been studied so far not only in Latvia but throughout the world. The main factors underlying attention in scientific papers and studies are the chemical and physical risk factors in the industry. There is not much scientific research in this field, and those who are currently not available with unambiguous information, this sector has not been studied in Latvia until now. The work consists of 4 parts, in which literature research was conducted, the characteristics of the chosen methods, analysis of the obtained results, proposals and protective measures were developed. Methods used in the master's thesis: surveys, measurements of chemical and physical parameters in the working environment. The results of the study suggest that workers in the 3D printing industry are exposed to the effects of dust and various volatile organic compounds, and it is necessary to pay extra attention to this sector from the point of view of labour protection as it is currently fast growing. Keywords: 3D printing, chemical risk factors, physical risk factors, printers.
Chemical and physical environmental risks for 3D printer maintenance staff
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; 3D druka; ķīmiskie riska faktori; fizikālie riska faktori; drukas iekārtas; 3D printing