Dejas estētika: kustība un simbols - Jurso, Marija (Latvijas Universitāte, 2008)
Deja pavadījusi cilvēku no pašiem vēstures pirmsākumiem un tai ir pieaugošā popularitāte arī mūsdienās: gan ikdienas dzīvē, gan svētkos, gan mākslas jomā. Dejas estētikas uzmanības lokā ir dejas filozofiskā izpratne. Šī darba mērķis ir apskatīt dejas galveno aspektu, cilvēku ķermenisko kustību, un aplūkot to kā simbolu, kas reprezentē cilvēku jūtas, pārdzīvojumus, tai skaitā arī dzīvošanas kā tādas izjūtas, un sniedz arī kosmiskās kārtības rekonstruēšanas, simboliskās izveidošanas iespējas – atkarībā no dejas mērķiem un parādīšanās sfērām: mākslā, komunikācijā, sociālajā dzīvē, sportā, rituālā.

Dance has accompanied people from the beginnings of history and in our times its popularity is growing: in everyday life, at festivals and in the art area. Dance aesthetics explores the philosophical consideration of dance. The aim of this work is to explore the main aspect of dance, human bodily movement, and to consider it as a symbol, that represents human feelings, experiences, including the sense of living itself, and gives also possibilities of recostructing, symbolical creation of the cosmic order – depending on the aims of a dance and the spheres of its appearance: art, communication, social life, sports, ritual.
Dance Aesthetics: Movement and Symbol.
Keywords: Filozofija