Personu ar garīga rakstura traucējumiem aprūpē iesaistīto profesionāļu stresa pārvarēšanas stratēģiju un uztvertā organizācijas atbalsta saistība ar izdegšanas pazīmēm - Miķelsone-Slava, Sandra (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistības starp stresa pārvarēšanas stratēģiju izmantošanu, uztverto organizācijas atbalstu un izdegšanas pazīmēm sociālās jomas profesionāļiem, kuri iesaistīti personu ar garīga rakstura traucējumiem aprūpē un kā mainīgie lielumi prognozē izdegšanu. Pētījumā piedalījās 71 respondents – sievietes, N=66, un vīrieši, N=5. Tika konstatētas statistiski nozīmīgas sakarības starp izvairīšanās stratēģiju izmantošanu un uztverto organizācijas atbalstu un izdegšanas pazīmēm. Darba stāžs ar mērķa grupu uzrāda pozitīvu saistību ar primārās izdegšanas skalas pazīmēm. Ienākumu līmenis uzrāda negatīvu saistību ar sekundārās izdegšanas skalas pazīmēm. Izvairīšanās stratēģijas un darba stāžs ar mērķa grupu prognozē izdegšanu. Uztvertais organizācijas atbalsts prognozē primārās izdegšanas skalas pazīmes. Ienākumu līmenis prognozē sekundārās izdegšanas skalas pazīmes.

The aim of this research was to clarify the relationship between the use of stress coping strategies, perceived organizational support and burnout among social work professionals providing care for people with mental and intellectual disabilities. Additionally, the research aimed to examine how the study variables predict burnout. A total of 71 respondents participated in the study – women, N =66, and men, N =5. The results have shown statistically significant relationship between the use of avoidance strategies, perceived organizational support, and core and secondary burnout scales. Tenure with the target group was positively associated with the core burnout scale symptoms, while income level was negatively linked to the secondary burnout scale symptoms. The research found that avoidance strategies and tenure with the target group can predict burnout. Perceived organization support can predict core burnout symptoms. Income level can predict secondary burnout symptoms.
The Correlation Between Stress Coping Strategies, Perceived Organizational Support, and Symptoms of Burnout Among Professionals Caring for Individuals with Mental Disorders
Keywords: Psiholoģija; stress; stresa pārvarēšanas stratēģijas; uztvertais organizācijas atbalsts; izdegšana; personas ar garīga rakstura traucējumiem