Tiesas pieteikums Satversmes tiesā. - Šutko, Rūta (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbs tiesas pieteikums Satversmes tiesā veidots ar mērķi skaidrot un analizēt konkrētās kontroles īstenošanu Latvijā. Darba ietvaros skaidrota tiesas pieteikuma institūta attīstība Latvijas tiesību sistēmā, tiesas pieteikuma Satversmes tiesā struktūra un tā sastāvdaļas, pieteikuma izstrādāšanas gaitā vērtējamie apstākļi un atsevišķi vērā ņemami priekšnoteikumi, kā arī tiesas izvirzītie tiesas pieteikuma pieļaujamības kritēriji. Darbā autore secinājusi, ka galvenā problemātika tiesas pieteikuma institūta ietvaros saistāma ar tiesu sastādītajiem lēmumiem. Proti, Satversmes tiesas ieskatā tiesu pieteikumos bieži konstatējams nepietiekams juridiskais pamatojums, kā rezultātā Satversme tiesa atteikusies ierosināt lietu. Vienlaikus Satversmes tiesas nekonsekvence tiesu pieteikumu vērtēšanā norāda uz skaidru kritēriju neesamību – atsevišķos gadījumos Satversmes tiesa pieļāvusi lietas ierosināšanu uz nepilnīga tiesas pieteikuma pamata, ja Satversmes tiesa pirmšķietami uzskatījusi, ka apstrīdētā norma varētu būt antikonstitucionāla. Ar darbu autore izvirzīja konkrētus priekšlikumus tiesas pieteikuma satura veidošanā un norādīja uz papildus priekšnoteikumiem, kuru ievērošana sastādot pieteikumu būtu vēlama. Arī analizējot Satversmes tiesas lēmumus, darba autore secināja konkrētus apstākļus, kas sastādot pieteikumu būtu ņemami vērā, lai izvairītos no Satversmes tiesas atteikuma. Atslēgvārdi – konkrētā kontrole, pieteikums Satversmes tiesā, tiesas pieteikuma saturs, tiesību normu interpretācija.

The aim of the study is to analyse the application of the particular control mechanism in Latvia. The study analyses the development of the application of a court to the Constitutional court in the Latvian legal system, its structure and elements, admissibility criteria of the application, considerations when drafting an application. The main issues arise from the drafted applications of the courts, namely, the Constitutional court considers that they lack legal grounds and therefore they are inadmissible. At the same time the Constitutional court itself is inconsistent in certain cases because sometimes on the grounds of prima facie considerations of unconstitutionality the Constitutional court has instituted proceedings although the application of a court was incomplete. The author of this study proposes several improvements for the contents of the applications of courts and recommends additional requirements when drafting an application. Furthermore, the author deduced from the decisions of the Constitutional Court particular circumstances that have to be taken in to account to avoid a dismissal of an application on the grounds of admissibility. Key words – concrete control, application to the Constitutional court, content of court’s application, intepretation of legal rules.
Application of a court to the Constitutional court.
Keywords: Juridiskā zinātne