Vecāku uzvedība un tās saistība ar vairošanās stratēģiju Sumeriomys apakšģints stepes strupastēm - Žīmante, Unda (Latvijas Universitāte, 2015)
Stepes strupastu apakšģintij Sumeriomys raksturīga ļoti augsta sociālās uzvedības. Izmaiņas vecāku uzvedībā ir veids kādā taksons spēj paaugstināt savu pielāgotību, mainoties uzvedības elementiem, bet videi saglabājoties nemainīgai. Darba mērķis ir atklāt un raksturot kopējus cēloņus vecāku uzvedības daudzveidībai stepes strupastu Sumeriomys apakšģintī, papildus sociālajam dzīves modelim un lokāliem ekoloģiskajiem apstākļiem. Lai novērtētu vecāku rūpju intensitāti, tika izmantoti četri stepes strupastu taksoni – Microtus socialis (divas pasugas – M.s.socialis un M.s.nikolajevi), M.paradoxus, M. lydius un M.hartingi x M.lydius hibrīdi. Eksperimenti tika veikti laboratorijas apstākļos un tika izmantoti 114 dzīvnieki. Rezultāti parāda, ka visu apskatīto sugu īpatņiem raksturīga izteikta vecāku uzvedība un rūpes par mazuļiem abu dzimumu īpatņi uzņemas vienādi bieži. Starp apskatītajām taksonomiskajām grupām vislielākā vecāku atsaucība ir novērojama M.lydius īpatņiem.

There is a high variation of social organization, mating strategies and general social behavior patterns in subgenus Sumeriomys. Changes in parental care are one of the ways to elevate fitness of whole taxon only by changing behavioral elements with the environment remaining constant. To evaluate male and female interactions with offspring and the intensity of both maternal and paternal care in monogamous family model three social vole species –Microtus paradoxus, M.socialis (two subspecies – M.s.socialis and M.s.nikolajevi), M.lydius and hybrids M.hartingi x M.lydius were monitored. To explore direct and indirect parental care, all parental activities were evaluated and observed under laboratory conditions in 114 animals. The present results show that both vole species show distinctive paternal care for their offspring and the intensity of investment for both sexes is similar. Among examined taxonomic groups M.lydius displayed most explicit parental responsiveness and care.
Parental behavior and its relation with the reproduction strategy in Sumeriomys subgenus steppe voles
Keywords: Bioloģija; grauzēji; strupastes; monogāmija; vecāku uzvedība; tiešās rūpes