Agrīno neadaptīvo shēmu saistība ar vienaldzīgu strādāšanu, laimes izjūtu un māju/darba līdzsvaru - Gailīte, Dace (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot saistības starp agrīnām neadaptīvām shēmām, vienaldzīgu strādāšanu, izjusto laimi un māju/darba līdzsvaru. Pētījumā piedalījās 166 respondenti (75,9% sievietes, 24,1% vīrieši) vecumā no 22 līdz 79 gadiem. Datu ievākšanai izmantotas aptaujas: Vienaldzīgas strādāšanas aptauja (α= ,85), Subjektīvās laimes skala (α= ,86), Janga shēmu aptaujas īsā versija (α= ,73 - ,95) un Īsā Darba un Dzīves līdzsvara aptauja (α= ,89). Dati ievākti, izplatot elektronisku aptauju sociālajā tīklā Facebook. Pētījums atklāja, ka agrīnās neadaptīvās shēmas un zemāka izjustā laime ir nozīmīgi vienaldzīgas strādāšanas prognozētāji. Jo izteiktākas shēmas (īpaši neveiksmīgums) un zemāka laimes izjūta, jo biežāk novērojama vienaldzīga strādāšana. Pretēji sagaidītajam, vienaldzīga strādāšana vāji negatīvi korelē ar māju/darba līdzsvaru. Rezultāti sniedz dziļāku sapratni par šī konstrukta psiholoģiskajām saknēm.

The current study aimed to investigate the associations between early maladaptive schemas, quiet quitting, subjective well-being, and work-life balance. The study involved 166 respondents (75.9% female, 24.1% male) aged between 22 and 79 years. Data were collected using standardized questionnaires: the Quiet Quitting Survey (α= ,85), the Subjective Happiness Scale (α= ,86), the Young Schema Questionnaire - short version; YSQ-S2 (α= ,73 − ,95), and the Work-Life Balance Scale (α= ,89). Data collection was conducted by distributing an electronic survey via the social media platform Facebook. The findings revealed that early maladaptive schemas and lower subjective well-being are significant predictors of quiet quitting. Specifically, more pronounced schemas (particularly "defectiveness/shame") and lower feelings of happiness were associated with a higher incidence of quiet quitting. Contrary to expectations, quiet quitting showed a weak negative correlation with work-life balance. The results provide a deeper understanding of the psychological roots of this phenomenon.
The Relationship Between Early Maladaptive Schemas, Quiet Quitting, Subjective Happiness, and Work-Life Balance
Keywords: Psiholoģija; vienaldzīga strādāšana; agrīnās neadaptīvās shēmas; izjustā laime; māju/darba līdzsvars