Sakārtotu ZnO nanovadu masīva veidošana izmantojot anodizēta alumīnija oksīda matricas - Dutovs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2019)
Sakārtotu ZnO nanovadu masīva veidošana, izmantojot anodizēta alumīnija oksīda matricas. Dutovs A., zinātniskais vadītājs Dr. Chem., asoc. prof. Erts D. un pētnieks M.Sc. Biol. Maļinovskis U. Bakalaura darbs, 38 lappuses, 16 attēli, 2 tabulas, 46 literatūras avoti. Latviešu valodā. Cinka oksīds ir plaši pielietojams un viegli iegūstams materiāls ar izteiktām luminiscētām īpašībām. Bakalaura darbā tiek apskatītā pieejamā literatūra par porainā anodētā alumīnija oksīda (PAAO) un cinka oksīda nanostruktūru fotoluminiscenci. Eksperimentāla daļā tika aprakstītas un darba gaitā uz alumīnija pamatnes sintezētās PAAO matricas, uz kurām ar atomsļāņu nogulsnēšanu tika uznests cinka oksīds un, šķīdinot alumīnija pamatni un PAAO matricu, iegūts sakārtots brīvi stāvošs ZnO nanovadu masīvs, kā arī uz Al/PAAO/ZnO tika uznests zelta nanoslānis. Iegūtie optisko mērījumu rezultāti tika apstrādāti un izvērtēti.

Organized ZnO nanowire array synthesis using anodized aluminium oxide templates. Dutovs A., supervisor Dr. Chem. Erts D. and M.Sc. Biol. Malinovskis U. Bachelor’s thesis, 38 pages, 16 figures, 2 tables, 46 references. In Latvian. Zinc oxide is commonly used and easily produced material with clear-cut luminous properties. In bachelor’s thesis, accessible literature about porous anodized aluminium oxide (PAAO) and zinc oxide nanostructure luminous properties was analysed. Experiments of PAAO templates synthesis on Al surface, ZnO nanolayer deposition via atomic layer deposition (ALD), Au nanolayer deposition on Al/PAAO/ZnO sample and organized ZnO nanowire array producing via Al underlying and PAAO template dissolution were described and accomplished. Optical measurement results were interpreted and discussed.
Organized ZnO nanowire array synthesis uzing anodized aluminium oxide templates
Keywords: Ķīmija; NANOTEHNOLOĢIJAS; ANODĒTS ALUMĪNIJA OKSĪDS; CINKA OKSĪDS; ALD; NANOVADI