Nelikumīgs valsts atbalsts un tā atgūšana - Vaļko, Ilga (Latvijas Universitāte, 2015)
Ja Eiropas Komisija konstatē, ka Eiropas Savienības dalībvalsts sniegtais valsts atbalsts ir nelikumīgs un nesaderīgs ar iekšējo tirgu, tā pieņem negatīvu lēmumu, ar kuru uzliek pienākumu veikt šāda valsts atbalsta atgūšanu. Lai gan attiecībā uz Latviju Komisija nav pieņēmusi negatīvu lēmumu un Latvijā nav veikta valsts atbalsta atgūšana, ir svarīgi jau priekšlaicīgi izprast, kas ir saprotams ar jēdzieniem “nelikumīgs valsts atbalsts” un “ar iekšējo tirgu nesaderīgs valsts atbalsts”, kā arī to, ka, neraugoties uz dažu izņēmuma gadījumu pastāvēšanu, nelikumīga un ar iekšējo tirgu nesaderīga valsts atbalsta atgūšana ir imperatīva. Latvijas normatīvajiem tiesību aktiem, konkrētāk, Komercdarbības atbalsta kontroles likumam, Administratīvā procesa likumam un Civillikumam ir jāspēj nodrošināt atgūšanu nacionālā līmenī. Atslēgvārdi: nelikumīgs un ar iekšējo tirgu nesaderīgs valsts atbalsts, valsts atbalsta atgūšana, dalībvalstu nacionālo tiesību efektivitāte atgūšanas procesā

If the European Commission establishes that the state aid provided by a Member state is unlawful and incompatible with the internal market, it adopts a negative decision and orders the recovery of the aid. Although the Commission has not adopted any negative decisions addressed to Latvia and the state aid has never been recovered in Latvia, it is important to understand the meaning of the terms “unlawful state aid” and “incompatible state aid”, as well as the that despite several exemptions, the obligation to recover unlawful and incompatible state aid is imperative. Moreover, Latvian national legislation, namely, Law On Control of Aid for Commercial Activity, Administrative Procedure Law and Civil Procedure Law must enable the recovery at a national level. Keywords: unlawful and incomatible state aid, recovery of state aid, effective national legislation during the recovery proceedings
Unlawful State Aid and the Recovery Thereof
Keywords: Juridiskā zinātne