Risperidona lietošana bērniem ar autismu vai šizofrēniju un ar to saistīto risku izvērtējums - Livšina, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2015)
Risperidons ir efektīvs un plaši pielietots neiroleptiskais līdzeklis, kura lietošana bērniem ar autismu vai šizofrēniju bieži saistīta ar hiperprolaktinēmijas attīstīšanos. Pētījumā apkopoti dati par risperidona nozīmēšanas biežumu Bērnu Psihiatrijas Klīnikā, hiperpolaktinēmijas attīstības risku un to atkarību no bērna dzimuma. Darbā secināts, ka autisma un šizofrēnijas pacientiem pastāv ļoti augsts hiperprolaktinēmijas risks -61% autisma un 94% šizofrēnijas pacientiem noteikta risperidona izraisīta hiperprolaktinēmija. Pētījumā izvērtēta bērnu vecāku informētība par risperidona lietošanas riskiem. Pie hipeprolaktinēmijas autisma gadījumā pacientiem medicīniskās palīdzības pamatmetode ir risperidona atcelšana un pedagoģiska korekcija. Pacientiem ar šizofrēniju, terapija ar risperidonu tiek mainīta uz citiem jaunās paaudzes neiroleptiķiem.

Risperidone is an effective and widely used neuroleptic agent, which use in children with autism or schizophrenia is very often associated with the development of hyperprolactinemia. The study collected data on the risperidone prescription frequency in Child Psychiatry Clinic, the risk of hyperprolactinemia development and it’s dependence on the child's sex. It was concluded that autism and schizophrenia patients have a very high risk of hyperprolactinemia - 61% of autism and 94% of schizophrenia patients determined risperidone-induced hyperprolactinemia. The study olso evaluated parents awareness of the risks of using risperidone. Determined hyperprolactinemia in autism patients, risperidone is aborted and pedagogical correction is being used. For schizophrenia patients, risperidone therapy is changed to other new generation neuroleptics.
Risperidone in children with autism or schizophrenia and associated risk evaluation
Keywords: Farmācija; risperidons; hiperprolaktinēmija; bērni ar autismu; bērni ar šizofrēniju; terapijas maiņa