Tiesnešu atsevišķās domas kā palīgavots. Augstākās tiesas Civillietu departamenta pieredze (2014.-2017.) - Dukaļska, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā aplūkotas tiesnešu atsevišķās domas kā palīgavots un šī institūta vieta Latvijas tiesību avotu sistēmā. Bakalaura darba „Tiesnešu atsevišķās domas kā palīgavots. Augstākās tiesas Civillietu departamenta pieredze (2014-2017)” mērķis ir noskaidrot tiesnešu atsevišķo domu institūta pieļaujamības aspektus un ietekmi uz tiesību sistēmu. Uzmanība tiks vērsta uz Augstākās tiesas Civillietu departamenta pieredzi. Mērķa sasniegšanai izvirzīti uzdevumi atklāt tiesnešu atsevišķo domu saturu, apzināt un analizēt tiesu praksi un noskaidrot tiesnešu atsevišķo domu ietekmi uz tiesu nolēmumiem un likumdevēju. Autore darbā aplūko tiesību literatūrā paustos viedokļus par atsevišķo domu institūta būtību, pieļaujamību un analizē Latvijas tiesiskā regulējuma īpatnības. Bakalaura darbā formulētie secinājumi ļauj apgalvot, ka tiesnešu atsevišķās domas atstāj paliekošu ietekmi uz tiesību sistēmu.

The Bachelor paper discusses judge’s dissenting opinion as Subsidary source of law and place of this institute in Latvian legal system. The objective of the Bachelor paper „Dissenting opinion as Subsidary source of law. The experience of the Supreme court Departament of Civil Cases (2014-2017)” is to explore the aspects of the admissibility of the institute of the dissenting opinion and its significance in the legal system. Attention will be focused on the experience of the Supreme court –Departament of Civil Cases. To achieve the goal the following tasks are set: to explore the content of the dissenting opinion, identify and analyze courts practice and acertain the influence on the legislator and Court decisions. The author examines the opinions expressed in legal literature regarding the essence of the institute of dissenting opinion and the aspects of admissibility, analyzes some particularities of Latvian legal regulation. The conclusion formulated in the Bachelor paper allow the author to declare that the dissenting opinion leaves the influence on legal the legal system. Key words: dissenting opinion, judical independence, Supreme court, legislator, legal system.
Dissenting opinion as subsidiary sources of law. The experience of the sUPREME Court Department of Civil Cases (2014.-2017.)
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesnešu atsevišķās domas; tiesneša neatkarība; Augstākā tiesa; likumdevējs; tiesību sistēma