Maleīnskābes izoimīdu un to sāļu reaģētspēja ciklopievienošanas reakcijās - Sokolovs, Igors (Latvijas Universitāte, 2009)
DĪLSA ALDERA REAKCIJA, MALEĪNSKĀBES IZOIMĪDI, MALEĪNSKĀBES IZOIMĪDIJA PERHLORĀTI, IS – SPEKTROSKOPIJA. Darbā ir sintezēti maleīnskābes izoimīdi un maleīnskābes izoimīdija perhlorāti un veiktas to Dīlsa Aldera reakcijas ar ciklopentadiēnu un 2,3-dimetilbuta-1,3-diēnu. Veiktas ciklopievienošanas produktu izoimīda cikla atvēršanas reakcijas ar spirtiem un amīniem. Izdalīti un raksturoti reakcijas produkti, kuru struktūras pierādītas ar spektroskopijas metodēm. Salīdzināta maleīnskābes anhidrīda, maleīnskābes izoimīdu un to perhlorātu reaģētspēja reakcijā ar ciklopentadiēnu, izmantojot IS – spektrometrijas metodi.

DIELS ALDER REACTION, MALEISOIMIDES, MALEISOIMIDIUM PERCHLORATES, IR-SPECTROSCOPY. Maleisoimides and maleisoimidium perchlorates have been synthesized and used in Diels Alder reaction with cyclopentadiene and 2,3-dimethylbuta-1,3-diene. Isoimide ring of the cycloaddition products has been opened with alcohols and amines. Reaction products have been isolated and characterized. The structures have been elucidated spectroscopically. Reactivity of maleic anhydride, maleisoimides and maleisoimidium perchlorates in reaction with cyclopentadiene has been compared by using IR – spectroscopy.
Reactivity of Maleisoimides and Their Salts in Cycloaddition Reactions
Keywords: Ķīmija