Universālas inerciālo mērījumu sistēmas programmatūra - Salmiņš, Arnis (Latvijas Universitāte, 2020)
Inerciālie sensori mūsdienās guvuši lielu atsaucību industrijas uzņēmumu kā arī patērētāju vidū. Tie tiek lietoti ne tikai gala produktā, bet arī ražošanas procesā, nodrošinot papildus kvalitātes kontroli7. Šādas, universālas, ierīces izstrāde varētu šķist mulsinoša, jo mūsdienās šie sensori ir atrodami katrā mobīlajā ierīcē, taču eksistē ļoti daudzi lietojumgadījumi, kad ierīcei, piemēram, jāspēj darboties ar ļoti zemu enerģijas patēriņu vai ļoti zemu aizkavi, ko eksistējošie risinājumi nespēj nodrošināt. Autors uzskata, ka šajā brīdī aparatūras cena un veiktspēja ir pietiekamas, lai būtu iespējams radīt universālu ierīci šādu mērījumu un daļējas to analīzes veikšanai. Maģistra darba mērķis ir izveidot programmatūras komplektu, kas nosedz pēc iespējas plašāku lietojumgadījumu spektru izvēlētajā mērķa aparatūra. Lai to paveiktu, autors ir apkopojis aktuālākos lietojumgadījumus šāda veida ierīcēm kā arī nefunkcionālās prasības aparatūrai un programmatūrai, lai tās realizētu.

Nowadays, inertial sensors have received a great response from industrial companies as well as consumers. They are used not only in the final product, but also in the production process, providing additional quality control. The development of such a universal device may seem confusing, as these sensors are found in every mobile device today, but there are many applications where, for example, the device must be able to operate with very low power consumption or very low latency, which existing solutions cannot provide. The author believes that at this point the price and performance of the hardware is sufficient to be able to create a universal device for such measurements and partial analysis. The aim of the master's thesis is to create a software package that covers the widest possible range of applications in the selected target hardware. To do this, the author has compiled the most recent applications for this type of devices, as well as non-functional requirements for hardware and software to implement them.
Universal inertial measurement system software
Keywords: Datorzinātne; iegultās sistēmas; inerciālie sensori; Industry 4.0; industriālie sensori