Sosnovska latvāņa izplatība gar Ziemeļsusējas upi saistībā ar zemes izmantošanu - Šidlovskis, Iļja (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Sosnovska latvāņa izplatība gar Ziemeļsusējas upi saistībā ar zemes izmantošanu” tiek analizēta latvāņa invazīvo sugu izplatība dažādās Eiropas valstīs, kā arī zemes izmantošanas ietekme uz Sosnovska latvāņa izplatību gar Ziemeļsusējas upi. Darba mērķis ir noskaidrot Sosnovska latvāņa izplatību Ziemeļsusējas ielejā saistībā ar zemes izmantošanu. Darbā tiek aprakstīta latvāņa izplatības problēmas aktualitāte Ziemeļsusējas upes ielejā, tiek aplūkoti Sosnovska latvāņa ievešanas posmi Latvijā. Darbā atspoguļoti Sosnovska latvāņa izplatības cēloņi, bioloģiskie un ekoloģiskie faktori, kas veicina šī invazīvā auga izplatību, kā arī aplūkota zemes izmantošanas loma invazīvo latvāņu sugu izplatībā dažādās Eiropas valstīs. Darba gaitā veikta Sosnovska latvāņa atradņu kartēšana Ziemeļsusējas ielejā ar bezpilota gaisa kuģa “DJI MAVIC 3 Classic RC” palīdzību un lauka apsekojumiem, kā arī analizēta zemes izmantošanas ietekme uz Sosnovska latvāņa izplatīšanos gar Ziemeļsusējas upi. Bakalaura darbu veido anotācijas latviešu un angļu valodā, ievads, 7 nodaļas, secinājumi, izmantotās literatūras saraksts, kā arī pielikumi. Darba kopējais apjoms, ieskaitot pielikumus, ir 56 lapaspuses.

The bachelor thesis "Distribution of Heracleum sosnowskyi along the Ziemeļsusēja River in relation to land use" analyses the distribution of invasive hogweed species in different European countries, as well as the impact of land use on the distribution of Heracleum sosnowskyi along the Ziemeļsusēja River. The aim of the work is to find out the distribution of Heracleum sosnowskyi in the valley of the Ziemeļsusēja River, in connection with land use. The work describes the relevance of the problem of the spread of hogweed in the valley of the Ziemeļsusēja River, considers the stages of introduction of Heracleum sosnowskyi to Latvia. The work reflects the reasons for the spread of Heracleum sosnowskyi, biological and environmental factors that contribute to the spread of, this invasive plant, and considers the role of land use in the distribution of invasive hogweed species in different European countries. In the course of the work, mapping of Heracleum sosnowskyi deposits in the Ziemeļsusēja River valley was carried out using the “DJI MAVIC 3 Classic RC” unmanned aerial vehicle and field studies were carried out and was analyzed the impact of land use on the distribution of Heracleum sosnowskyi along the Ziemeļsusēja River. The bachelor thesis consists of annotations in Latvian and English, introduction, 7 chapters, conclusions, a list of references, as well as the appendices. The total volume of the thesis, including the appendices, is 56 pages.
Distribution of Heracleum sosnowskyi along the Ziemelsuseja River in relation to land use
Keywords: Ģeogrāfija; invazīvās sugas; Sosnovska latvānis; Heracleum mantegazzianum; Heracleum sosnowskyi; Ziemeļsusēja