Biežākie veselību ietekmējošie faktori ķirurģijas nodaļā strādājošām māsām” - Paulāne, Gunta (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma: „Biežākie veselību ietekmējošie faktori ķirurģijas nodaļā strādājošām māsām”. Tēmas aktualitāte: māsai, kas strādā ķirurģijas nodaļā, ir jābūt atbildīgai par pilnvērtīgu pacientu sagatavošanu pirms operācijas, precīzu medikamentozo terapiju katram pacientam, pareizu brūču aprūpi, jāprot rīkoties ar modernu medicīnas aparatūru, kas nereti māsai izraisa pārmērīgu stresu, jo viss ieplānotais jāpagūst tieši laikā, zibenīgi jāizvirza galvenās prioritātes, reizēm neatliek brīvs brīdis, lai māsa spētu ieturēt pat pilnvērtīgas pusdienas. Darba temps ārstniecības iestādēs ir saspringts, ātrs, iepriekš neparedzams, tāpēc māsa var pieļaut neuzmanības kļūdas, fiziskas darba traumas, stresu un pārslodzi, kā rezultātā iespējams iegūt arodslimības, kas savukārt krietni pazemina māsas darbspējas. Darba vide var ietekmēt māsas darbspējas. Pētījuma bāze: Latgales reģionālā slimnīca X (ķirurģijas nodaļa), kurā tika intervētas un novērotas divdesmit (20) ķirurģijas nodaļā strādājošas māsas ar darba mērķi noskaidrot biežākos veselību ietekmējošos faktorus ķirurģijas nodaļā strādājošām māsām. Iegūtie pētījuma rezultāti pētījuma autorei ļauj secināt, ka biežākie veselību ietekmējošie faktori ķirurģijas nodaļā strādājošajām māsām ir bioloģiskie, psihoemocionālie, ergonomiskie, ķīmiskie un fizikālie riska faktori.

Bachelor’s thesis is „The most common factors influencing the well-being of nurses working in the surgical department”. The topicality of the subject: work environment can affect a nurse's ability to work. A nurse who is working in the surgical department must be responsible for full-fledged preparation of patients before surgery, give accurate drug therapy for each patient, proper wound care. Nursemust know how to handle modern medical equipment. The pace of work in medical institutions are fast and unpredictable so a nurse can make careless mistakes, physical work injuries, stress and overload as a result of which it is possible to get occupational diseases which in turn significantly lowers the nurse's working capacity. The research had been done in Latgale Regional Hospital X (surgery department) where twenty (20) nurses who are working in the surgical department. Nurses were interviewed and observed with the aim of finding out the most frequent factors influencing the health of nurses working in the surgery department. The most frequent factors influencing the health of nurses working in the surgical department are biological, psycho-emotional, ergonomic, chemical and physical risk factors.
The most common factors influencing the well-being of nurses working in the surgical department
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; ķirurģijas nodaļa; māsa; darba vide; darba vidi ietekmējošie riska faktori