Sportisku aktivitāšu saistība ar miega kvalitāti - Valdmane, Paula Annija (Latvijas Universitāte, 2022)
Labs miegs un nodarbošanās ar fiziskām aktivitātēm spēlē lielu lomu cilvēka fiziskās un mentālās veselības, kā arī dzīves kvalitātes uzlabošanā, un ir zināms, ka fiziskas aktivitātes uzlabo miega kvalitāti. Šī darba mērķis ir noskaidrot, kā sportiskas aktivitātes ir saistītas ar miega kvalitāti. Pētījumā piedalījās 96 respondenti vecumā no 18 līdz 60 gadiem. Pētījumā tika izmantotas šādas aptaujas: Pitsburgas aptauja par miega kvalitāti un divas šī darba ietvaros izveidotas aptaujas par sportisku aktivitāšu veidu un ilgumu nedēļā un par sportisku aktivitāšu intensitāti un ilgumu nedēļā. Šī darba pētījuma rezultāti kopumā ir pretrunā ar iepriekš veikto pētījumu atradumiem, netika atrastas statistiski nozīmīgas korelācijas mainīgo starpā, izņemot starp vidējas slodzes sportiskas aktivitātēm un iemigšanas laiku, kur bija statistiski nozīmīga negatīva korelācija.

Good sleep and physical activity play an important role in improving a person's physical and mental health and quality of life, and physical activity is known to improve the quality of sleep. The aim of this work is to find out how sports activities are related to sleep quality. The study involved 96 respondents aged 18 to 60. The following surveys were used in the study: The Pittsburgh Sleep Quality Index and two surveys that were created within the framework of this bachelor's thesis on the type and duration of sports activities per week and on the intensity and duration of sports activities per week. The results of this study generally contradict the findings of previous studies, no statistically significant correlation was found between the variables, except between moderate intensity sports activities and sleep latency, where there was a statistically significant negative correlation.
The Relationship Between Sports Activities and Sleep Quality
Keywords: Psiholoģija; miegs; miega kvalitāte; fiziskā veselība; mentālā veselība; fiziskas aktivitātes