Osteoporozes ārstēšanai izmantojamo medikamentozās terapijas aprite "Latvijas aptiekā 55" - Brūvere, Simona (Latvijas Universitāte, 2019)
Osteoporoze tiek dēvēta par visbiežāk sastopamāko vielmaiņas procesa slimību visā pasaulē. Bakalaura darba mērķis bija izpētīt osteoporozes medikamentu apriti „Latvijas aptiekā 55”, izvērtējot osteoporozes izplatību pacientu vidū laika posmā no 2018. gada 1. janvāra līdz 2019. gada 1.janvārim. Pētījuma rezultātā tika noskaidrots, ka kompensējamos medikamentus osteoporozes ārstēšanai vadoties pēc attiecīgajām osteoporozes diagnozēm, iegādājas tikai sievietes vecuma grupā no 80- 89 gadiem, un visbiežāk nozīmētākais medikaments ir Alpha D3-teva 0,25 mcg.® un kā papildterapijas medikaments Vigantol Oel sol.® 10 ml. Savukārt visbiežākā uzstādītā diagnoze, izvērtējot dažādās vecuma grupās ir „M80.0”- osteoporoze ar patoloģisku lūzumu. Veicot osteporozes speciālistu aptauju, tika secināts, ka osteoporoze procentuāli ir izplatītāka sievietēm, kas sakrīt arī ar apkopoto īpašo - kompensējamo tipa recepšu aprites datiem un Starptautiskajām Osteoporozes Biedrības izveidotām vadlīnijām.

Osteoporosis is referred as the most common metabolic disease in the world. The aim of the bachelor's thesis was to investigate osteoporosis medication movement in “Latvian pharmacy 55”, evaluating the prevalence of osteoporosis among patients form time period 1th of January 2018 till 1th of Jaunuary 2019. As a result of the study, it was found that the compensated medications for osteoporosis treatment, according to the diagnoses of ostepoporosis, have been purchased only by women in the age group of 80-89 years and the most frequently prescribed drug are Alpha D3-teva 0.25 mcg® and as an additional therapy Vigantol Oel sol. ® 10 ml. In contrast, the most common diagnosis evaluated in different age groups was "M80.0" - osteoporosis with pathological fracture. A review of osteoporosis specialists, was found that osteoporosis is more prevalent for women than men, which also matches with the data of the compensated prescription movement and International Osteoporosis Foundation guidelines.
Movement of medicines used to treat osteoporosis in pharmacy "Latvijas aptieka 55"
Keywords: Farmācija; osteoporoze; osteoporozes riska faktori; kompensējamo medikamentu aprite; aptauja; osteoporosis