Cietušā aktuālā problemātika kriminālprocesā - Ozola, Līga (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbs „Cietušā aktuālā problemātika kriminālprocesā” sniedz ieskatu Latvijas kriminālprocesā paredzētā institūta “cietušais” vēsturiskajā attīstībā un izpratnē, konstatējot institūta vēsturiskās problemātikas un veicot to savstarpēju salīdzinājumu, norādot uz, autoresprāt, veiksmīgākajiem idejiskajiem vai saturiskajiem regulējumiem. Darbā apskatīts pašlaik spēkā esošā Kriminālprocesa likuma regulējums attiecībā uz cietušo, tā ietekmi uz kriminālprocesa esamību un turpināšanu, kā arī regulējums attiecībā uz cietušā tiesību un interešu aizsardzību, konstatējot analizēto regulējumu aktuālo problemātiku un trūkumus un piedāvājot pamatotus un nepieciešamus uzlabojumus kriminālprocesuālajā regulējumā. Pētot kriminālprocesuālo institūtu “cietušais”, analizētas tiesību normas, vērtēti tiesību zinātnieku viedokļi un tiesu prakse, tādējādi apzinot tēmas problēmjautājumus un izvirzot ierosinājumus to risināšanai. Analizējot radušos problēmjautājumus, konstatēts atsevišķu Kriminālprocesa likuma normu saskaņotības un pamatotības trūkums, kura novēršanai sniegti ieteikumi. Darba mērķis ir apzināt institūta “cietušais” aktuālo problemātiku un, sniedzot priekšlikumus tās risināšanai, pilnveidot un attīstīt Kriminālprocesa likuma regulējumu.

Master thesis: „Actual problematics of the victim in criminal process” provides insight on the historical development and understanding, finds the historical problematics of the institute and makes comparisons of them, as well as points out ideological or substantive regulations wich are considered successful in the author’s point of view. This thesis provides insight on the present Criminal Procedure Law’s regulation concerning the victim, its impact on the existence and termination of the criminal process, as well as the regulation for protection of the rights and interest of the victim, finds actual problems and weaknesses in the present regulation and offers reasonable and necessary improvements in it. In researching the institute of the victim in criminal process, norms were analyzed, opinions of legal scholars and case law were judged, thus identifying topics and issues and providing solutions for those issues. Analyzing those issues, led to detection of coherence and lack of reasonableness in individual norms of the Criminal Procedure Law, to wich recommendations to prevent them were given. The aim of this thesis is to identify the problems of the institute of the “victim” in criminal process and improve and develop the Criminal Procedure Law regulation by giving recommendations to solve them.
Actual problematics of the victim in criminal process
Keywords: Juridiskā zinātne; Kriminālprocesa likums; Cietušais kriminālprocesā; Kriminālprocesa izbeigšana; Izlīgums; Pieteikuma par kriminālprocesa uzsākšanu atsaukums