Dialogsistēmas veidošana virtuālajam asistentam - Grudulis, Oļģerts (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba “Dialogsistēmas veidošana virtuālajam asistentam” mērķis ir izpētīt mūsdienu izmantotās tehnoloģijas virtuālo asistentu izstrādei. Šī darba ietvaros ir izpētītas jautājumu atbildēšanas metodes, virtuālo asistentu sistēmas, virtuālo asistentu veidi un to tehnoloģijas. Ir izpētīti LVBERT, mBERT un GPT-3 lielie valodu modeļi jautājumu atbildēšanas uzdevuma ietvaros. Pētījuma daļās mērķis bija noskaidrot lielo valodu modeļu izmantošanu virtuālo asistentu jautājumu atbildes sistēmās.

The aim of the work “Development of a dialogue system for a virtual assistant” is to study the technologies used nowadays for the development of virtual assistants. Within the scope of this work, methods of answering questions, virtual assistant systems, types of virtual assistants and their technologies have been studied. LVBERT, mBERT and GPT-3 large language models have been investigated in the context of a question-answering task. In parts of the study, the aim was to clarify the use of large language models in virtual assistant question answering systems.
Development of a dialogue system for a virtual assistant
Keywords: Datorzinātne; virtuālais asistents; sarunbots; dialogsistēma; jautājumu atbildēšana; liels valodas modelis