Ekspektāciju izmaiņas laikā un pašvērtējums - Cinks, Ronalds (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai indivīdi samazina savas ekspektācijas, saistībā ar kādu notikumu, tuvojoties brīdim, kad tiks noskaidrots notikuma iznākums, kā arī to vai pašvērtējums maina šo ekspektāciju izmaiņas. Pētījumā piedalījās 31 respondents (77,42 sieviešu; 22,58 % vīriešu), vecumā no 20-48 gadiem (M =24,2, SD = 5,33). Pētījumā tika izmantota Rozenberga pašvērtējuma aptauja (Rozenberg Self-Esteem Scale, Rozenberg, 1965) un pašizveidota aptauja ekspektāciju noteikšanai. Pētījumā rezultātos parādījās, ka pašvērtējums nav saistīts ar to, kā indivīdi izdara prognozes par sagaidāmo atzīmi pārbaudes darbā. Papildus, lai arī indivīdiem bija novērojams nereālistiskais optimisms, tuvojoties prognozētajam notikumam ekspektācijas saruka.

The goal of this study was to find out if individuals lower their expectations associated with a certain event, when the moment of finding out the results of the particular event comes closer. As well to find out if self-esteem changes the way the expectations change over time. There were 31 participants in the study (77,42 % women; 22,58% men), aged 20-48 years (M =24,2, SD = 5,33). The Rosenberg’s Self-Esteem Scale was used to asses self-esteem and a self-made questionnaire was used to asses expectations. The results of the research showed that self-esteem was not related to the way how individuals make their estimations about the mark they expect to get in the test. Additionally, although individuals showed unrealistic optimism, closer to the test their estimations decreased.
Temporal changes in expectations and self-esteem
Keywords: Psiholoģija; ekspektācijas; pašvērtējums; nereālistiskais optimisms; aizsargājošais pesimisms; ekspektāciju izmaiņas laikā