Čanaņ – Haņ impērijas galvaspilsēta - Miņenko, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2009)
Šajā darbā ir sniegta vispusīga, uz vēsturiskajiem un mūsdienu avotiem balstīta informācija par Haņ impērijas galvaspilsētu Čanaņ. Savā laikā šī pilsēta vairākkārt ir piedzīvojusi gan strauju uzplaukumu, gan smagu kritumu un kļuvusi par reģiona politisko, ekonomisko un kultūras centru daudzu gadsimtu garumā. Pieejamo materiālu izpēte ļauj spriest ne tikai par Čanaņ lomu Haņ impērijas liktenī, bet arī izprast galvenās Senās Ķīnas pilsētbūvniecības īpatnības, kas balstās uz dzilām, daudzu gadsimtu gaitā izkoptām nacionālajām un kultūras tradīcijām. Iztirzājumā tiek apskatīta Ķīnas seno pilsētu infrastruktūras specifika, kas bija balstīta uz civilizētu apstākļu radīšanu cilvēkiem, sīki aprakstīta imperatora pils un bagāto pilsētnieku nami, sniegts tautas un sabiedrības polarizācijas raksturojums, kā arī atspoguļota galvaspilsētas iedzīvotāju loma amatniecības, zinātnes, tehnikas un kultūras attīstībā. Vēl tiek aplūkoti Čanaņ sakari ar citām kultūrām, akcentējot tirdzniecības un reliģisko kontaktu dibināšanu. Īpaša uzmanība ir veltīta jautājumiem par saudzīgu attieksmi pret kultūras mantojumu visā Ķīnas garajā vēsturē. Darbs ir uzrakstīts zinātniski populārajā stilā un domāts plašam lasītāju lokam, it īpaši cilvēkiem, kas interesējas par Senās Ķīnas kultūru un vēsturi.

This work contains unified materials about the city of Chang’an – the capital of Han Empire, taken from historical and modern sources. The Empire survived periods of fast upcoming and catastrophic downfalls, which all influenced this city. During many centuries, Chang’an became political, economical and cultural center of Han Empire. Researches, concerning city of Chang’an, allow us to speak not only about the role of capital city in the history of Han Empire, but also about basic characteristics of city-building in Ancient China, which was deeply based on the national and cultural traditions, formed throughout centuries before the epoch, described in this work. In this work, peculiarities of ancient Chinese city’s infrastructure are described, which purpose was to create civilized living conditions for citizens. Emperor’s palace and houses of prosperous citizens are described in details. City’s population, its social segregation and its role in development of arts, crafts, science and culture are characterized. Author also describes capital’s contacts with outer world, establishing trade and religious contacts with other nations. Special attention is drawn to people’s careful attitude to cultural heritage during the long history of China. This work has been created in scientifically – popular style and is suitable for a wide range of readers, interested in history and culture of Ancient China.
Chang’an – the capital of Han Empire
Keywords: Āzijas studijas