Pupu sēklgrauža (Bruchus rufimanus) bioloģija, ekoloģija un to ietekmējošie faktori lauka pupas (Vicia faba) sējumos - Blese, Dana (Latvijas Universitāte, 2018)
Palielinoties lauka pupas sējas platībām gan Eiropas gan Latvijas teritorijas ietvaros, palielinās arī ar tām saistīto kaitēkļu apdzīvotās vietas. Pupu sēklgrauzis (Bruchus rufimanus Boh.) ir zināms lauka pupas kaitēklis, kura kāpurs barojas ar tās sēklām auga jaunajās pākstīs. Daļa sēklgrauža populācijas pārziemo sēklās sēklu glabātavās. Pētījuma mērķis ir izprast pupu sēklgrauža attīstības bioloģiju un ekoloģiju un to ietekmējošos faktorus. Pētījums veikts septiņos lauka pupas sējumos 2017. gada veģetācijas sezonā. Sēklgrauža ekoloģijas izprašanai veica imago uzskaites lauka pupās, olu uzskaites uz jaunajām pākstīm, pākstu paraugu un sējas materiāla analīzi. Pākstu paraugus analizēja pēc kritērijiem: sēklu skaitu pākstī, sēklgrauža kāpura ieeju skaitu sēklā, sēklgrauža skaitu sēklā (kāpurs, kūniņa, imago). Pākstis ievāca apzīmētos stāvos no auga apakšas, vidus un augšas. No apskatītajām septiņām lauka pupas saimniecībām, atšķirības veidoja dati ar agru un vēlu izsēju. Sējumi ar agru izsēju uzrādīja augstāku sēklgrauža bojājumu īpatsvaru un sēklgrauzis šajās vietās izgāja pilnu attīstības ciklu. Sēklgrauža un tā saimniekauga attiecības ir cieši sinhronizētas ar lauka pupas ziedēšanas, augļu attīstības un nogatavošanās fāzēm.

In the last decades the area of faba bean production is increasing in Europe and in Latvia. Bean seed beetle (Bruchus rufimanus Boh.) is a commun Faba bean pest and because its inhabited areas are increasing, it may promote rapid pest development. The bruchid larvae feed on developing seeds in the young pods and it overwinters as adult in shelters or as larvae or pupae in diapause in the stored seeds. The aim of the study is to research influencing factors of bean seed beetle biology and ecology. The research was caried out in seven field beans sowing in 2017th vegetation season. Counting of imago, analysis of bean pods and seeds was carried out to understand the factors affecting the life cycle of broad bean beetle. The pods were analysed by criteria: seed number in the pod, larvae entrances in the seed, bruchids in the seed (larvae, pupae, imago). The pods were taken from the lower, middle and top parts of the plant. The difference between field bean plots, was in the sowing dates of field beans - early (April) and late (May) sowings. The experimental plots with early sowing dates showed higher proportion of bean seed beetle damage and the beetles went through the full cycle. Bean seed beetle synchronases its development with its host plant.
Biology, ecology and influencing factors of broad bean beetle (Bruchus rufimanus) in faba bean (Vicia faba) sowings
Keywords: Bioloģija; pupu sēklgrauža fenoloģija; lauka pupas sēklas materiāls; bojājumu īpatsvars lauka pupā; izdzīvotība–mirstība