Nacionālais lepnums un sports - Požaricka, Kristina (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba “Nacionālais lepnums un sports” mērķis – izpētīt Latvijā līdz šīm maz pētītu tēmu, kā Latvijas valdības rīcība sportistu prēmēšanā ietekmē iedzīvotāju nacionālā lepnuma veidošanos saistībā ar sportistu sniegumiem, un uzzināt, kādi ir noteicošie faktori nacionālā lepnuma izveidē. Teorētisko bāzi veido patēriņa kapitāla teorija, simboliskais kapitāls, nacionālā lepnuma un sporta konceptualizēšana un Latvijas sporta sistēmas apraksts. Izmantota Latvijas iedzīvotāju internetaptauja un sekundāro datu analīze starpvalstu salīdzinājumam. Indivīdiem ar augstu sporta patēriņa kapitālu ir negatīva attieksme pret valdības finanšu sadalījumu sporta jomā. Latvijas iedzīvotājiem kopumā ir svarīgas simboliskā kapitāla pazīmes, kamēr cilvēkiem ar augstu kapitālu vairāk svarīgs medaļu/ uzvaru skaits, veidojoties nacionālajam lepnumam.

The aim of master`s thesis “National pride and sport” is to research the topic, that wasn’t well researched before in Latvia, how do the athletic achievement awards issued by the Latvian government influence formation of national pride and what are the main factors for this. The theoretical basis consists of consumption capital theory, symbolic capital, conceptualization of national pride and sport, Latvian sport system description. An internet survey among Latvian population and secondary data analyses for cross-national comparison were used. Individuals with high sport consumption capital have negative attitude towards government finance breakdown for sport. The signs of symbolic capital are crucial for general population in formation of national pride, however for people with high capital the number of medals/victories is more relevant.
National pride and sport
Keywords: Socioloģija; nacionālais lepnums; sports; patēriņa kapitāla teorija; simboliskais kapitāls; Latvijas valdība