Vecāku uzraudzība, pusaudžu pašcieņa un delinkvences biežums, viena un divu vecāku ģimenēs - Paure, Ineta (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma mērķis ir izpētīt vecāku uzraudzības veidu un pusaudžu pašcieņas saistību ar delinkvences biežumu ģimenēs, kur bērnu audzina viens vecāks, un ģimenēs, kur bērnu audzina divi vecāki. Pētījumā piedalījās 103 pusaudži, 45 zēni un 58 meitenes, vidējais vecums 14,7 gadi, kuri veica trīs aptaujas: „Delinkventas uzvedības biežuma aptauja” (Frequency of Delinquent Behavior, Dahlberg, Toal & Behren, 1998), „Rozenberga pašcieņas aptauja” (Rosenberg Self-Esteem Scale, Rosenberg, 1965) un „Vecāku uzraudzības aptauja” (Parental Monitoring Scale, Stattin & Kerr, 2000), kura ietvēra vecāku informētību, pusaudžu atklātību, vecāku kontroli un kontroles izjūtu. Pētījumā tika noskaidrots, ka divu bioloģisko vecāku ģimenēs pastāv statistiski nozīmīga pozitīva saistība starp vecāku informētību un pusaudžu atklātību, vecāku informētību un vecāku kontroli, pusaudžu atklātību un kontroles izjūtu, kā arī kontroles izjūtu un vecāku kontroli. Un negatīva saistība starp vecāku informētību un kontroles izjūtu, vecāku informētību un delinkvences biežumu, kā arī starp pusaudžu atklātību un delinkvences biežumu. Savukārt viena vecāka ģimenēs statistiski nozīmīgas korelācijas bija sastopamas retāk, kur vecāku informētību pozitīvi korelē ar pusaudžu atklātību, kontroles izjūta ar vecāku kontroli, taču tika atklāta cita saistība, kur vecāku informētība negatīvi korelē ar kontroles izjūtu. Pierādījās dzimumatšķirības, ka vecāku informētība par meitenēm ir augstāka (M=33,52, SD=6,41) nekā zēnu izlasē (M=31,73, SD=5,68), kā arī vecāku kontrole ir augstāka meiteņu izlasē (M=16,33, SD=5,45) nekā zēnu izlasē (M=13,80, SD=4,82), delinkvences biežums ir augstāks zēnu izlasē (M=43,58, SD=21,16) nekā meiteņu izlasē (M=34,34, SD=14,89) un pašcieņa ir augstāka zēnu izlasē (M=32,11, SD=6,58), salīdzinot ar meiteņu izlasi (M=29,16, SD=6,23). Bet netika konstatētas statistiski nozīmīgas atšķirības starp ģimenēm, kur bērnu audzina viens vecāks un starp ģimenēm, kur bērnu audzina divi bioloģiskie vecāki. Atslēgas vārdi: dzimums, viena vecāka ģimene, divu bioloģisko vecāku ģimene, vecāku informētība, pusaudžu atklātība, vecāku kontrole, kontroles izjūta, delinkvences biežums, pusaudžu pašcieņa.

The goal of the research is to study how the form of parents’ knowledge and adolescents’ self-esteem influence the frequency of delinquency in families, where children are raised by one parent and families, where children are being raised by two parents. A total of 103 adolescents – 45 boys and 58 girls, with an average age of 14,7 years participated in the research by filling out three surveys: „Survey on the frequency of delinquent behaviour” (Frequency of Delinquent Behavior, Dahlberg, Toal & Behren, 1998), „Rosenberg self-esteem survey” (Rosenberg Self-Esteem Scale, Rosenberg, 1965) and „Parental monitoring survey” (Parental Monitoring Scale, Stattin & Kerr, 2000), which included parental awareness, adolescents’ disclosure and the feeling of control. The findings of the research show, that there is a statistically significant positive link between parental knowledge, adolescents’ disclosure and parental control, as well as the feeling of control and parental control in families with two biological parents. And a negative link could be observed between parental knowledge and feeling of control, parental knowledge and frequency of delinquency, as well as between teenagers’ disclosure and frequency of delinquency. On the other hand, in one-parent families the statistically significant correlations were rarer, where parental awareness had a positive correlation with adolescents’ disclosure and the feeling of control with parental control. But another link could be observed where parental awareness had a negative correlation with the feeling of control. A difference between the sexes was proven, where parental awareness over girls was higher (M=33,52, SD=6,41), than in the boys’ group (M=31,73, SD=5,68). Parental control was also higher in the girls’ group (M=16,33, SD=5,45), than in the boys’ group (M=13,80, SD=4,82). The frequency of delinquency was higher in the boys’ group (M=43,58, SD=21,16), than in the girls’ group (Mdn=34,34, SD=14,89) and self-esteem was higher in the boys’ group (M=32,11, SD=6,58), than in the girls’ group (M=29,16, SD=6,23). But no statistically significant correlation was observed between families, where a child is raised by one parent and families, where a child is raised by two biological. Keywords: sex, one-parent families, families with two biological parents, parental knowledge, adolescents’ disclosure, parental control, feeling of control, frequency of delinquency, adolescent’ self-esteem.
Parental Monitoring, Adolescent Self-esteem, Frequency of Delinquent behavior in One and Two Parent Families
Keywords: Psiholoģija; viena vecāka ģimene; divu bioloģisko vecāku ģimene; dzimums; vecāku uzraudzības veidi; delinkvences biežums