Valsts probācijas dienesta izveidošana - Jurevičius, Imants (Latvijas Universitāte, 2008)
Šī darba ietvaros aplūkots kā Latvijā tika veidota probācijas sistēma plašākas krimināltiesību reformas ietvaros, galveno uzmanību pievēršot procesam, kādā tika pārņemtas citu valstu rīcībpolitikas, sniedzot visaptverošu ieskatu Latvijas probācijas sistēmas izveides un attīstības norisēs. Darbā netiek vērtēta pārņemto rīcībpolitiku efektivitāte tām darbojoties Latvijas apstākļos un Valsts probācijas dienesta pastāvošās problēmas jeb izaicinājumi, ar kuriem tam nākas uz doto brīdi saskarties. Ar valsts probācijas dienesta (probācijas sistēmas) izveidi cieši saistīto rīcībpolitiku pārņemšanas procesa izvērtēšanai izmantoti Deivida Dolovica (David Dolowitz) un Deivida Mārša (David Marsh) noformulētie veiksmīgas rīcībpolitikas pārņemšanas (policy transfer) priekšnosacījumi. Ar Valsts probācijas dienesta izveidi cieši saistīto citu valstu rīcībpolitiku pārņemšanas process kopumā ir vērtējams kā veiksmīgs. Šis secinājums, pirmkārt, balstās uz to, ka bija izveidojusies stabila un darbīga entuziastisku politisko aktieru-profesionāļu grupa (‘kodols’), kura koordinēja ar Valsts probācijas dienesta izveidi cieši saistīto rīcībpolitiku pārņemšanas procesu. Otrkārt, šajā procesā bija iesaistīts plašs politisko aktieru tīkls, kurš sevī ietvēra valsts institūciju darbiniekus, pašvaldību, nevalstiskā sektora un starptautisko organizāciju pārstāvjus, savas jomas starptautiskā līmenī atzītus ekspertus, profesionāļus, Kanādas latviešus. Treškārt, Latvijas krimināltiesību reformas īstenošanu ne tikai atbalstīja, bet pat veicināja valstis, kuras krimināltiesību sfērā savu sasniegumu ziņā ir pasaules līderes - Kanāda un Lielbritānija. Ceturtkārt, krimināltiesību reformas, kuras ietvaros tika veidota probācijas sistēma un mainīts kriminālprocess, īstenošana Latvijā bija uzticēta AUCC, kas bija ļoti pieredzējusi dažādu līdzīgu valstiska mēroga projektu īstenošanā dažādos pasaules rajonos, aktīvi darbojās visa Centrālās un Austrumeiropas reģiona mērogā, sevī apvienoja Kanādas akadēmisko potenciālu, izmantoja stratēģisku pieeju reformu īstenošanā un pastiprinātu uzmanību pievērsa atbildīgo institūciju iesaistes nodrošināšanai reformu procesos.

In this paper there is examined how was created probation system in Latvia in framework of more wide legal reform, main attention paying to how was done policy transfer, giving comprehensive insight into creation and development of probation system of Latvia. In this paper there isn’t assessed effectiveness of borrowed policies and today’s problems of State Probation Service, what is a task of more large-scale research.
Creation of the State Probation Service
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)