Projekts: Uzņēmuma "Ortopēdiskās zolītes" izveidošana - Novada, Gerda Laima (Latvijas Universitāte, 2025)
Projekta mērķis ir izveidot uzņēmumu SIA “Ortopēdiskās zolītes”, kas sniegs tehniskā ortopēda un fizioterapeita pakalpojumus vienuviet. Privātprakse atradīsies Rīgas centrā un piedāvās Latvijā vēl reti sastopamu produktu- ortopēdiskās zolītes, kas ir izgatavotas no sākuma līdz beigām, izmantojot vismodernākās un precīzākās, līdz ar to arī visefektīvākās, 3D tehnoloģijas nozarē. Uzņēmums piedāvās visu nepieciešamo pēdu deformācijas korekcijai- gan pielāgotas ortopēdiskās zolītes, gan fizioterapeita konsultācijas, kuru laikā klientiem tiek sastādīts individuāls ārstēšanas un vingrojumu plāns. Pēdu veselība nosaka cilvēka stāju, gaitu, veselības stāvokli, kustības traucējumus, kā arī citus faktorus, kuri saistīti ar dzīves kvalitāti. Ar precīzu diagnostiku katram klientam var noteikt pēdu stāvokli un deformācijas pakāpi. Diagnostiku veic tehniskais ortopēds, kurš pacientam novērtē stāju, gaitu un izvērtē ortopēdisko zolīšu nepieciešamību pēdu deformācijas korekcijai. Ortopēdam ir nepieciešamas specializētas iekārtas, kas nodrošina precīzu klientu pēdu stāvokļa novērtēšanu un pielāgotu zolīšu izgatavošanu. Uzņēmums piedāvās jaunākās tehnoloģijas nozarē, kas ietver 3D pēdu diagnostikas iekārtu un printeri, kas spēj izgatavot visprecīzākās pielāgotās zolītes katram klientam individuāli. Diagnostikas iekārta ļauj iegūt detalizētu pēdas formas attēlu, slodzes mērīšanas sistēma sniedz datus par spiediena sadalījumu pēdā. Gan diagnostikas iekārtas dati, gan spiediena plāksnes dati nonāk specializētā programmā, kur tie tiek apvienoti vienotā zolītes dizainā. Savukārt 3D printeris ar šo programmatūru ļauj izgatavot individuālas zolītes uz vietas, optimizējot laiku, uzlabojot kvalitāti, samazinot cilvēka kļūdu iespējamību un sasniedzot maksimālu precizitāti katra klienta nepieciešamībai. Pamatlīdzekļu un galvenā inventāra iegādei nepieciešami EUR 25 937,36. Tajā iekļautas iekārtas tehniskā ortopēda darbam, fizioterapeita inventārs, kā arī biroja mēbeles un tehnika. Iekārtas un programmatūras izvēlētas, lai apvienotu labāko cenu un kvalitāti. Ar slīpmašīnu ir iespējams izveidot nelielas korekcijas pēc zolīšu izgatavošanas. Pēdas deformācija var izveidoties ikvienam neatkarīgi no vecuma, arī pieaugušam cilvēkam darba, nepiemērotu apavu vai slodzes dēļ, kā arī tā var būt iedzimta problēma. Iedzīvotāju skaits, kas saskarās ar šo problēmu, ar katru gadu aug. Problēmas rada dzīvesveids, izpratnes trūkums par pareizu pēdu aprūpi, tostarp piemērotiem apaviem, kā arī citas veselības problēmas. Kā arī vairāku profesiju pārstāvjiem, kuriem lielāko dienas daļu jāpavada stāvot kājās. It īpaši svarīgi ir pievērst uzmanību pēdu veselībai jauniešiem un sportistiem. Bērniem, kamēr vēl pēda aug un veidojās, deformāciju ir iespējams novērst pilnībā, pieaugušam cilvēkam tas vairs nav iespējams. Kā arī piemērotu zolīšu lietošana var uzlabot sportista sniegumu un tas ir viens no faktoriem, kas ir veicinājis nozares izaugsmi.

The objective of this master’s thesis is to develop a comprehensive plan for establishing the company SIA “Ortopēdiskās zolītes”, which will offer technical orthopedist and physiotherapist services in central Riga. The company will introduce a product that is currently rare in Latvia- fully customized orthopedic insoles created entirely by using 3D technology. Company will provide foot health services, including customized orthopedic insoles and physiotherapy consultations, with individualized treatment and exercise plans for clients. Given that foot health significantly influences posture, mobility and overall quality of life, precise diagnostics are essential. These diagnostics, conducted by a technical orthopedist, evaluate each client’s foot condition. Diagnostic equipment enables to capture detailed 3D images of the foot’s shape, while the pressure measurement system provides data on the distribution of pressure across the foot. Both the diagnostic device data and the pressure plate data are integrated into specialized software, which combines them into a single insole design. The 3D printer then manufactures the custom insoles, optimizing production time, enhancing quality, minimizing human error, and ensuring maximum precision tailored to each client’s needs. The primary investment of EUR 25,937.36 will cover essential equipment and technology, ensuring precise assessments and the production of customized orthopedic insoles. The use of 3D foot diagnostic devices and 3D printers will guarantee individualized and high-quality solutions that align with the latest technological advancements in the field. Foot deformation affects individuals of all ages, driven by factors such as unsuitable footwear, work-related factors, or hereditary, with an increasing prevalence annually. Special attention is required for children and athletes, as well as individuals with diabetes related complications that affect foot structure and health. The company’s share capital amounts to EUR 27,000 and will be fully paid from the owners’ accumulated personal funds. The company will be owned by three individuals, all of whom will be actively involved in its operations. One of the owners is a technical orthopedist, another is a physiotherapist, each holding a 30% share in the company. The third owner is the project’s author, responsible for financial management, human resources, strategy, and marketing, and holding a 40% share. All owners will be members of the board. To implement the project, external financing of EUR 10,000 as loan from a family member has been secured. A loan agreement with a two-year repayment term and a fixed monthly payment structure has been established, thereby minimizing the financial burden in the initial operational phase. The fixed 3.5% interest rate reflects Latvia’s inflation rate, ensuring the preservation of the loan’s real value without creating financial difficulties for the company in its early stage.
Project: Establishment of SIA“Ortopēdiskās zolītes”
Keywords: Finanses un kredīts; Investīciju projekts; Tehniskais ortopēds; Fizioterapeits; Ortopēdiskās zolītes; Finanšu plāns