Faktori, kas ietekmē personīgo maksājumu lielumu medicīnā Eiropas Savienības valstīs un Lavijā - Kikuste, Ilze (Latvijas Universitāte, 2020)
Personīgie maksājumi medicīnā ir daļa no jebkuras veselības aprūpes sistēmas, kas pateicoties iedzīvotāju maksājumiem mobilizē veselības aprūpes ieņēmumus, veicina tās resursu racionālu izmantošanu un uzlabo veselības sistēmas pakalpojumu kvalitāti. Taču neregulēti un augsti personīgie maksājumi medicīnā ir būtisks šķērslis veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībai, kā arī tie rada papildus finansiālo slogu mājsaimniecībām. Maģistra darba ietvaros darba autore pievēršas personīgo maksājumu izpētei Eiropas Savienības valstīs un Latvijā ar mērķi noskaidrot faktorus, kas ietekmē personīgo maksājumu lielumu. Balstoties uz Latvijas un Eiropas Savienības valstu piemēru analīzi, tika secināts, ka Latvijā personīgo maksājumu lielums medicīnā ir augsts un rada mājsaimniecībām papildus finansiālo slogu. Latvijā lielāko daļu no personīgajiem maksājumiem medicīnā veido galvenokārt ambulatorie veselības aprūpes pakalpojumi: zobārstniecības pakalpojumi, laboratorijas izmeklējumi, ginekoloģijas pakalpojumi, recepšu medikamenti un ārstu speciālistu ambulatorās konsultācijas. Brīvprātīgā veselības apdrošināšanu būtiski nesamazina personīgo maksājumu medicīnā lielumu. Tika konstatēts, ka privātās medicīnas pakalpojumi tiek novērtēti augstākā līmenī nekā valsts sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi, kas ir svarīgs papildus faktors, kas palielina personīgos maksājumus medicīnā. Būtisks faktors ir iedzīvotāju izvēle saslimšanas gadījumā uzreiz apmeklēt ārstu speciālistu nevis ģimenes ārstu, kas liecina par medicīnas resursu nelietderīgu izmantošanu un personīgo maksājumu pieaugumu uzticības trūkuma dēļ ģimenes ārstu institūcijai.

Out-of-pocket payments are part of the health financing system in all countries relying on user payments to mobilize revenue, rationalize the use of health services and improve health system efficiency and service quality. However unregulated and high out-of-pocket health expenditure often constitutes a major access barrier to needed health care and contributes to household’s financial problems. This study aims to evaluate factors affecting out-of-pocket expenditure on healthcare in countries of the European Union and in Latvia. It was conluded that out-of-pocket health expenditure in Latvia is high and leads to financial hardship for people. Most of the out-of-pocket payments are mainly outpatient health care services: dental care, laboratory diagnostic tests, gynecological care, outpatient medicines and outpatient specialist visits. Voluntary health insurance does not significantly reduce the amount of out-of-pocket health expenditure. The study demonstrates that private medical services are valued at a higher professional level than public health care services, which is an important additional factor that increases out-of-pocket health expenditure. An important factor is the decision of the population in case of illness to visit an outpatient specialist immediately rather than a general practitioner, which indicates the inefficient use of medical resources and an increase in out-of-pocket health expenditure due to lack of trust in the institution of general practitioners.
Factors affecting out-of-pocket expenditure on healthcare in countries of the European Union and in Latvia
Keywords: Vadībzinātne; personīgie maksājumi medicīnā; veselības aprūpes finansējums; Veselības aprūpes izdevumi; finansiālā aizsardzība veselības aprūpē