Elektronu paramagnētiskās rezonanses spektru superhipersīkstruktūra ar hromu aktivētā lantāna oksihlorīdā - Ozols, Haralds (Latvijas Universitāte, 2020)
Hroma piemaisījuma lokālā struktūta LaOCl materiālā vēl nav līdz šim raksturota. Darbā ir sintezēta ar hromu aktivētu oksihlorīdu paraugu sērija un pētīta hroma jonu iebūvēšanās, izmantojot elektronu paramagnētiskās rezonanses (EPR) spektroskopijas metodi. EPR spektriem veikta skaitliska modelēšana, nosakot sistēmas parametrus, programmā MATLAB ar EasySpin paplašinājumu. Darbā apspriesti iespējamie EPR spektru superhipersīkstruktūras cēloņi saistībā ar LaOCl kristālisko struktūru.

Local structure of chromium impurities in LaOCl has not been characterized yet. In this work a series of chromium doped oxychloride samples have been synthesized and characterized by electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy technique. EPR spectra have been simulated obtaining system parameters in MATLAB, using EasySpin toolbox. Possible origins of EPR spectra superhyperfine structure in relation to LaOCl crystal structure are discussed.
Electron paramagnetic resonance spectra superhyperfine structure in chromium doped lanthanum oxychloride
Keywords: Fizika; LaOCl; EPR; superhipersīkstruktūra