Pagaidu aizsardzība kā procesuālās aizsardzības līdzeklis - Cabule, Amanda (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba temats ir “Pagaidu aizsardzība kā procesuālais aizsardzības līdzeklis”. Bakalaura darba mērķis ir sniegt priekšstatu par pagaidu aizsardzības līdzekļu nozīmi un piemērošanas kārtību tiesvedībās, noskaidrot problēmjautājumus un sniegt priekšlikumus. Lai sasniegtu darba mērķi, autore izvirzīja šādus uzdevumus: izpētīt, kādi ir galvenie pagaidu aizsardzības līdzekļi Civilprocesā un kā tie tiek piemēroti tiesvedībās, izpētīt autoru viedokļus par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanas kārību un efektivitāti Civilprocesā. Kā arī analizēt gan likuma normas, kas regulē pagaidu aizsardzības līdzekļu piemērošanu, gan problēmas, kas saistītas ar līdzekļu piemērošanu. Apskatīt tiesu praksi, lai izvērtētu, kā tiesa piemēro pagaidu aizsardzības līdzekļus tiesvedībās un kādas problēmas var rasties šo līdzekļu īstenošanai. Autore darba izstrādes rezultātā saskatīja problemātiku attiecībā uz tiesību normu nepilnībām un kopsavilkumā sniedza savus priekšlikumus tiesību normu rediģēšanai un papildināšanai, kā arī sniedza viedokli attiecībā uz Krimināllikuma normu, kas attiecas uz kriminālatbildību.

The subject of the bachelor thesis is “Interim protection as a procedural remedy”. The aim of the bachelor thesis is to provide an overview of the meaning and application of interim measures in legal proceedings, to clarify the issues and to make proposals. In order to achieve the aim of the thesis, the author set the following tasks: to investigate the main types of interim measures of protection in civil procedure and how they are applied in litigation, to study the authors' opinions on the order and effectiveness of the application of interim measures of protection in civil procedure. To analyse both the legal provisions governing the application of interim measures and the problems associated with their application. To look at case law to assess how the courts apply interim measures in proceedings and what problems may arise in the implementation of these measures. The author has identified problems with the deficiencies in the legal provisions and, in the summary, has provided her suggestions for editing and supplementing the legal provisions, as well as her views on the provisions of the Criminal Law relating to criminal liability.
Temporary protection as a means of procedural protection
Keywords: Juridiskā zinātne; pagaidu aizsardzības līdzekļi; pagaidu aizsardzības līdzekļu piemērošana; civilprocess; vardarbība