Konflikti un institucionālās pārmaiņas - Mackāns, Iļja (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbā ir analizēta vardarbības uzliesmojumu ietekme uz institucionālajām pārmaiņām. Kamēr pēdējie ekonomistu zinātniskie raksti dokumentēja demokrātisko institūtu slāpējošo efektu uz vardarbīgiem konfliktiem, šī darba rezultāti liecina, pa pastāv atgriezeniskās saites efekts. Regresijas analīzes rezultāti norāda, ka pat valsts nesankcionēti konflikti negatīvi ietekmē politiskos institūtus. Darbā ir pētīts vardarbības uzliesmojumu negatīvās ietekmes uz demokrātiju mehānisms. Izmantojot instrumentālo mainīgo metodi, darbā tiek dokumentēts, ka konfliktus pavada demokrātijas pastāvēšanai nepieciešamā uzticības pasliktināšanās.

The paper studies the impact of outbreaks of violence on institutional changes. While earlier scholars by economists documented the pacifying effect of democratic institutions on violent conflicts, the results of this work suggest that there is a feedback effect. The results of the regression analysis indicate that even non-state conflicts have a negative impact on political institutions. The paper explores the mechanism of the negative impact of outbreaks of violence on democracy. Using the instrumental variable method, it is documented that conflicts are accompanied by a deterioration of general trust necessary for the existence of democracy.
Conflicts and institutional change
Keywords: Ekonomika; institūti; vardarbība; konflikti; kultūra; sociālās vērtības