Sekundārais kalcīts Franas stāva dolomītos Latvijā - Jaunžeikare, Sandra (Latvijas Universitāte, 2013)
Jaunžeikare, S. 2013. Sekundārais kalcīts Franas stāva dolomītos Latvijā. Maģistra darbs. Latvijas Universitāte, Rīga. 120 lpp. Maģistra darba mērķis ir sniegt Franas stāva dolomītos sastopamā sekundārā kalcīta formu, struktūras, izplatības un ķīmiskā sastāva raksturojumu. Izmantojot atsegumu, makroparaugu un plānslīpējumu pētījumus, rentgenfluorescences spektrometrijas (XRF) analīzi un luminiscences analīzi UV starojumā iegūta daudzveidīga informācija par sekundārā kalcīta izplatību, tipiem, ķīmisko sastāvu un citām tā daudzveidību raksturojošām īpašībām. Rezultāti liek domāt, ka sekundārā kalcīta kristalizācija ir norisinājusies atmosfēras izcelsmes ūdeņos. Pats izplatītākais ir mozaīkas veida kalcīts. Ļoti izplatīti ir neliela mēroga dedolomitizācijas procesi gar plaisām, ko praktiski vienmēr ir iespējams novērot tikai plānslīpējumos. Atslēgas vārdi: kalcija karbonāts, dedolomitizācija, dolomīta brekčija, paleokarsts, XRF, luminiscence, Daugavas svīta, Pļaviņu svīta

Jaunžeikare, S. 2013. Secondary calcite in the Frasnian dolomites of Latvia. Master thesis. University of Latvia, Riga, 122 p. The Master’s thesis is focused on study of varieties, texture, distribution and chemical composition of secondary calcite found in the Frasnian dolomites. Wide, varied information on distribution, types, chemical composition and other features of calcite has been obtained based on study of exposures, macro-samples and thin-sections, X-ray fluorescence spectrometry (XRF) and luminescence analysis in UV rays. The results of the study allow suggest that secondary calcite has crystallised under influence of meteoric waters. Blocky (“drusy”) calcite is the most widespread. Small-scale dedolomitization processes along fractures are also widespread, but their distribution is seen only in thin-sections. Keywords: calcium carbonate, dedolomitization, dolomite breccia, palaeokarst, XRF, luminescence, Daugava Formation, Pļaviņas Formation
Secondary calcite in the Frasnian dolomites of Latvia
Keywords: Ģeoloģija