Kopīpašumā esošas dzīvojamās mājas pārvaldīšana Latvijā un ārvalstīs - Saukāne, Madara (Latvijas Universitāte, 2015)
Autore izstrādājot maģistra darbu “Kopīpašumā esošas dzīvojamās mājas pārvaldīšana Latvijā un ārvalstīs” ir veikusi spēkā esošā normatīvā regulējuma izpēti Latvijā, Igaunijā, Norvēģijā un Spānijā. Maģistra darba pirmajā nodaļā tiek sniegts vispārīgs ievads pētāmajā tēmā, izklāstot pārvaldīšanas būtību, pienākumus un saistības, kas rodas, veicot dzīvojamo māju pārvaldīšanu. Darba otrā nodaļa ir veltīta dzīvojamās mājas kopības, kā dzīvojamās mājas pārvaldīšanas institūcijas kompetences izvērtējumam, pievēršoties arī atsevišķu problēmjautājumu izvērtēšanai. Trešo nodaļu veido ārvalstu normatīvā regulējuma izpēte, kas palīdz rast atbildes maģistra darba mērķu sasniegšanai. Apkopojot Latvijas un ārvalstu normatīvajā regulējumā, tiesu praksē un nozares ekspertu publikācijās paustās atziņas, darba noslēgumā autore sniedz priekšlikumus tiesiskā regulējuma pilnveidošanai. Atslēgvārdi: dzīvojamās mājas pārvaldīšana, kopīpašums, dzīvojamās mājas kopība, dzīvokļu īpašnieki.

In Master’s thesis “Co-owned multi-occupancy building management in Latvia and abroad” author has reviewed applicable legal regulations in Latvia, Estonia, Norway and Spain. First section is devoted to general principles - author explains the need and origins of management duty, as well as legal bindings arising from management actions. Second section introduces the co-owners community, explains the purpose and limits of its power and competency, as well as presents the most common problems and judicial practice. In third section author presents analysis of legal regulation abroad in comparison with rules in power in Latvia. Final section summarizes the contents of local and abroad regulations, judicial practice and legal expert’s publications, based on which author draws conclusions and presents recommended amendments to the existing regulations. Keywords: co-owned property, condominium, real property management, co-owners community, home owners association.
Co-owned multi-occupancy building management in Latvia and abroad
Keywords: Juridiskā zinātne