Pacientu aprūpe pēc mikrodiskektomijas operācijas agrīnajā periodā - Straumane, Anna (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma – pacienta aprūpe pēc mikrodiskektomijas operācijas agrīnajā periodā. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka muguras sāpes ir viena no izplatītākajām sūdzībām medicīnā. Sāpēm var būt dažādi iemesli, piemēram, saspringti muskuļi, starp skriemeļu diska bojājums, artrīts, bet viens no izplatītākajiem ir diska trūce. Darba mērķis ir noskaidrot X slimnīcas Y nodaļas strādājošo māsu viedokli par aprūpi pēc mikrodisektomijas operācijas agrīnajā periodā. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīti vairāki uzdevumi. Izvirzītais pētniecības jautājums: kāda ir aprūpe pēc mikrodisektomijas operācijas agrīnajā periodā X slimnīcas Y nodaļā? Darbā izmantota kvalitatīvā pētniecības metode un pētniecības instruments - intervija. Izanalizējot intervijas, tika noskaidrots, kāda ir aprūpe pēc mikrodisektomijas operācijas agrīnajā periodā no māsu viedokļa. Veicot secinājumus, ir izstrādāti priekšlikumi aprūpes uzlabošanai un pilnveidošanai. Pētījuma mērķis ir sasniegts – noskaidroti X slimnīcas Y nodaļas strādājošo māsu viedokļi par aprūpi pēc mikrodisektomijas operācijas agrīnajā periodā Darbs sastāv no 51 lpp., 3 attēliem., 6 tabulām. Izmantoti 24 literatūras avoti.

The title of the Bachelor’s Thesis - The care and management of patients during the early period of post microdiscectomy surgery. Topicality to the fact that back pain is one of the most common complaints in medicine. Pain can be a variety of reasons, such as tense muscles, the vertebral disc damage, arthritis, and one of the most common is a disk hernia. The goal is to find a hospital X, Y division working nurses views about care after surgery mikrodisektomijas infancy. Objective raised a number of challenges. The target of the research question: what kind of care is during the early period of post microdiscectomy surgery in hospital X, Y division ? In work is used a qualitative research method – interview. After analyzing the interviews, it was found, what kind is the after-care after mikrodiscectomy operations early period of nursing point of view. Making conclusions have been developed proposals to improve the care and improvement. The research objective has been achieved - find out hospital X, Y division nurses views about after-care after mikrodiscectomy operations early period of nursing point of view. The work consist 51 pp., 3 fig., 6 tabeles. 24 literature sources were used .
The Care and Management of Patients During the Early Period of Post Microdiscectomy Surgery
Keywords: Medicīna; aprūpe agrīnajā pēc operācijas periodā; mikrodiskektomija; aprūpes uzlabošana; care in the early postoperative periodv; microdiscectomy