Jāņa Zariņa režija Latvijas PSR Operas un baleta teātrī (1963.-1973.) - Aune, Agrita (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbs „Jāņa Zariņa režija Latvijas PSR Operas un baleta teātrī (1963-1973)” veltīts izcilā latviešu dramatiskā un operas teātra režisora veikumam operas režijā pēc atgriešanās no emigrācijas Anglijā. Izsekots, kā dramatiskā teātra režisora pieredze ietekmē darbu operas režijā, kā arī analizētas personības un mākslas iespaidi gan Latvijā, gan ārzemēs, kas ietekmējuši mākslinieka uzskatus un estētiku. Interpretēti režisora teorētiskie uzskati par mākslu, caurskatot arī bibliogrāfisko retumu, kurš iepriekš nav piesaistījis pētnieku uzmanību – J.Zariņa brošūru „Krievijas teātri” (1925). J.Zariņa operu iestudējumu analīzē centrālā vieta atvēlēta viņa interpretētajai Dž .Pučini operai „Turandota”( 1973). Atslēgas vārdi: Jānis Zariņš, operas režija, masu skati, modernisms, psiholoģiskais reālisms, „Turandota”.

Master paper The Direction by Jānis Zariņš for Latvian SSR Opera and Ballet Theatre (1963.-1973.) is devoted to eminent latvian dramatic and opera theatre director’s achievement in opera directing after coming back from emigration in England. Also analyse of effext to his personality and art in Latvia as well as abroad which are affected to directors point of view and esthetics. Interpretation of directors teorethical notion about art, through exemination of bibliography. One of the rare literary source was brochure ‘Krievijas teātrī’ (1925) which did not enchain other researchers attention before. In analysis of J.Zarina production of opera central place is devoted to his exponented Dž.Pučini opera ‘Turandota’( 1973). Key words: Janis Zarins, direction of opera, crowd scenes, modernism, psychological realism in ‘Turandota’
The Direction by Jānis Zariņš for Latvian SSR Opera and Ballet Theatre (1963.-1973.)
Keywords: Filoloģija