Malnutrīcijas risks un to ietekmējošie faktori aprūpes centrā dzīvojošiem senioriem - Valdmane, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Malnutrīcijas risks un to ietekmējošie faktori aprūpes centrā dzīvojošiem senioriem”. Malnutrīcija rada uz cilvēka organismu dažādas organismam nevēlamus stāvokļus. Tai ir īpaši pakļauti seniori, jo bieži nav ēstgribas, kā pamats tam var būt rīšanas un košļāšanas grūtības. Bieži iespējamas trauksmes, depresijas vai kādas citas blakus saslimšanas. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt malnutrīcijas risku un to ietekmējošos faktorus dzīvojošiem X aprūpes centrā dzīvojošiem senioriem. Pētījuma uzdevumi: 1.Analizēt zinātnisko literatūru par malnutrīcijas risku un to ietekmējošiem faktoriem senioriem. 2.Izvērtēt malnutrīcijas risku vienā no X aprūpes centrā dzīvojošiem senioriem, izmantojot Mini uztures novērtējuma (Mini nutritional assessment (MNA)) instrumentu. 3.Apkopot un analizēt iegūtos datus. 4.Izstrādāt secinājumus un ieteikumus. Pētījuma hipotēze – Vismaz pusei aprūpes centrā dzīvojošo senioru pastāv nepietiekama uztura risks Pētījuma veids – kvantitatīvs aprakstošs petījums Pētījuma instruments – Mini uztures novērtējums (Mini nutritional assessment) Respondenti - X aprūpes centra seniori, kas varēja dot piekrišanu dalībai pētījumā. Pētījuma bāze – X aprūpes centrs Atslēgas vārdi – Malnutrīcija, malnutrīcijas riski, Mini uztures novērtējums (Mini nutritional assessment)

The topic of the bachelor's thesis is "Malnutrition risk and its influencing factors in seniors living in care center". Malnutrition causes various undesirable conditions for the human body. Seniors are especially prone to it, as there is often no appetite, which can be the basis for swallowing and chewing difficulties. Anxiety, depression or some other co-morbidities are often possible. The aim of the bachelor's thesis is to investigate the risk of malnutrition and its influencing factors in seniors living in the X care center. Research tasks: 1. To analyze the scientific literature on the risk of malnutrition and its influencing factors in seniors. 2. To evaluate the risk of malnutrition in one of the seniors living in the X care center, using the Mini nutritional assessment (MNA) tool. 3. Collect and analyze the obtained data. 4. Develop conclusions and recommendations. Hypothesis – At least half of seniors living in care centers are at risk of malnutrition Type of research – quantitative descriptive research Research tool – Mini nutritional assessment (MNA) Respondents - seniors of the X care center who could give their consent to participate in the study. Research base – X care center Key words – Malnutrition, risks of malnutrition, Mini nutritional assessment
Malnutrition risk and its influencing factors in seniors living in care center
Keywords: Medicīna; malnutrīcija; malnutrīcijas riski; Mini uztures novērtējums (Mini nutritional assessment); seniors; malnutrīcijas riska novērtēšana