Žurnālistu tiesības iepazīties ar krimināllietas materiāliem - Petere, Krista Paula (Latvijas Universitāte, 2019)
Paredzot tiesības žurnālistiem iepazīties ar krimināllietas materiāliem pēc kriminālprocesa pabeigšanas un galīgā nolēmuma stāšanās spēkā, vienlaikus tiek veicinātas sabiedrības tiesības saņemt informāciju un ierobežotas kriminālprocesā iesaistīto personu pamattiesības. Ņemot vērā, ka Kriminālprocesa likums ar 375.1 pantu papildināts salīdzinoši nesen, ir nepieciešams izprast konkrētās normas kriminālprocesuālo tvērumu, saturu un izstrādes vēsturi. Darba mērķis ir izpētīt Kriminālprocesa likuma 375.1 panta regulējumu un ar to saistītos problēmjautājumus, normā ietverto jēdzienu nozīmi, kā arī iespējamās problēmas, ko varētu radīt normas piemērošana praksē. Bakalaura darba rezultātā darba autore secina, ka Kriminālprocesa likuma 375.1 pantā ietvertajam normatīvajam regulējumam jālīdzsvaro sabiedrības un kriminālprocesā iesaistīto personu tiesības, tajā pašā laikā izslēdzot nesamērīgu pamattiesību ierobežošanu un nodrošinot kriminālprocesuālās intereses.

By providing journalists with the right to familiarize themselves with the materials of a criminal case after the completion of criminal proceedings and the entry into force of the final decision, the right of the public to receive information and the fundamental rights of persons involved in criminal proceedings are simultaneously promoted. Considering that the Article 375.1 of Criminal Procedure Law has been supplemented relatively recently, it is necessary to understand the scope, content and development history of the norm. The aim of the thesis is to study the regulation of Article 375.1 of the Criminal Procedure Law and the related issues, the meaning of the concepts included in the norm, as well as the possible problems that might arise from the application of the norm in practice. As a result of the bachelor’s thesis, the author concludes that the normative regulation included in the Article 375.1 of Criminal Procedure Law has to balance the rights of the public and persons involved in criminal proceedings, at the same time excluding disproportionate restrictions of fundamental rights and ensuring criminal procedural interests.
The Right of journalists to familiarize with the materials of a criminal case
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocess; krimināllietas materiāli; izmeklēšanas noslēpums; žurnālisti; iepazīšanās ar krimināllietas materiāliem