Autotransporta radītā atmosfēras piesārņojuma novērtējums autoceļam A6 Līvānos - Divre, Evita (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba ietvaros izvērtēts autotransporta radītais piesārņojums autoceļa A6 Līvānu posmā. Transporta radīto slāpekļa oksīdu (NOx) un cieto daļiņu (PM) emisiju apjoma novērtēšanai izmantota Eiropā vispāratzīta COPERT metodika un tiešās skaitīšanas rezultāti, kuri statistiski apstrādāti izveidojot raksturīgos diennakts transporta plūsmu profilus dažādām automašīnu klasēm un vecuma grupām. Papildus cieto daļiņu piesārņojuma līmeņa novērtējums veikts 11 monitoringa punktos izmantojot seškanālu lāzerskaitīšanas iekārtu, rezultāti izmantoti cieto daļiņu frakcionārajam raksturojumam autoceļa A6 tuvumā. Atslēgas vārdi: autotransports, emisijas, Līvāni, gaisa piesārņojums.

This study has been performed to assess the air pollution generated by road-traffic along motorway A6, Livani road section. Within this study, traffic flows have been evaluated by counting method to simulate accurate diurnal and seasonal traffic flows for different types of vehicles. Obtained statistical data was used to calculate emission loads in atmosphere, particularly evaluation has been focused on emissions of nitrogen oxides (NOx) and particulate matter (PM). Calculations have been done by COPERT method which is accredited and approved method in Europe. In addition, evaluation of emissions of particulate matter has been done along the motorway by using multi-channel particle counter. Keywords: road - traffic, emissions, Livani, air pollution.
Assessment of the road-traffic generated air pollution along motorway A6, Livani road section
Keywords: Vides zinātne