Mākslīgais intelekts iespēja loģistikā - Guseinovs, Farids (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs analizē mākslīgā intelekta (MI) potenciālu un ietekmi loģistikas nozarē, īpaši pievēršoties tā praktiskajai pielietošanai uzņēmumos. Pētījuma mērķis ir izpētīt, kā MI tehnoloģijas var uzlabot darbības efektivitāti, samazināt izmaksas un paaugstināt klientu apmierinātību loģistikas procesos. Darba teorētiskā daļa balstīta uz literatūras analīzi, savukārt praktiskajā daļā veikts salīdzinošs pētījums par uzņēmumu “Kreiss”, “DHL” un “Girteka” MI risinājumu ieviešanu un to rezultātiem. Pētījumā iekļautas arī darbinieku aptaujas un veiktas veiktspējas aprēķinu analīzes, lai sniegtu visaptverošu priekšstatu par MI ieviešanas ietekmi reālās loģistikas operācijās. Darba mērķis ir piedāvāt konkrētus ieteikumus uzņēmumiem, kas vēlas uzlabot savu konkurētspēju, izmantojot MI tehnoloģijas. Pētījums attiecas uz laika periodu no 2024. līdz 2025. gadam un uzsver MI stratēģisko nozīmi mainīgajā Eiropas loģistikas tirgū.

This Bachelor Thesis explores the potential and impact of Artificial Intelligence (AI) in logistics, focusing particularly on its practical applications in the industry. The study investigates AI’s role in improving operational efficiency, cost reduction, and customer service within the logistics sector. Through a structured analysis of existing literature and practical case studies—particularly a comparative analysis of Kreiss, DHL, and Girteka—the research identifies the main opportunities, challenges, and limitations associated with AI adoption. The study also includes performance calculations and employee surveys, providing a real-world assessment of AI integration. The aim is to deliver actionable recommendations for logistics companies aiming to enhance their competitiveness through AI. The thesis covers the period from 2024 to 2025 and emphasizes the strategic importance of AI in the evolving European logistics landscape.
Possibility of Artificial Intelligence in Logistics
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Artificial Intelligence; Logistics; Digital Transformation; Supply Chain; AI Implementation