Mikromobilitātes klimata paplašināšanās iespējas Ziemeļvalstīs - iespējas un draudi - Martikainen, Anton Esko Mikael (Latvijas Universitāte, 2020)
Anton Martikainen rakstītajā maģistra darbā tiks pētīta mikromobilitāte, kas specializējas e-skūteros – šobrīd esošs fenomens, kas aizsākās 2018. gadā Amerikas Savienotajās Valstīs un ienāca Eiropā 2019. gada sākumā. Darba teorētiskā pieeja ir balstīta uz teoriju, kas saistīta ar paplašināšanos - mobilitāte kā pakalpojums un trešo pušu loģistikas teorija, kurai ir svarīga loma e-skūteru nozarē. Mikromobilitāte ir kļuvusi par aktuālu tēmu visā pasaulē, mainot veidu, kā cilvēki pārvietojas. Autors savā pētījumā definēs mikromobilitāti, analizēs galvenos tirgus dalībniekus un precīzi norādīs uz iespējām un draudiem un, kā tos redz iekšējās un ārējās iesaistītās puses. Darba izstrādes laikā tika veiktas intervijas ar vairākām iesaistītām personām, piemēram, e-motorolleru uzņēmuma dibinātājiem un vadītājiem. Autora darbā galvenā uzmanība tiks pievērsta Ziemeļvalstīm, ņemot vērā viņa personīgo darba pieredzi saistībā ar šo tēmu.

This Master’s Thesis, written by Anton Martikainen will investigate and study micromobility, specializing in e-scooters – a current phenomenon begun in 2018 in the United States and landing in Europe in early 2019. The theoretical approach of this thesis is based on theory relating to expansion, Mobility as a Service and the theory behind third-party logistics, which play an important part of the e-scooter industry. Micromobility has grown as a current topic around the world by changing the way people commute. In his study, the author will define micromobility, analyse the key players on the market and pinpoint out its opportunities and threats as seen by the internal and external stakeholders. Various internal stakeholders such as e-scooter company founders and managers where interviewed during the process. The Author’s Thesis will focus on Nordic Countries due to his own personal work experience related to the topic.
Landscape and expansion of micromobility in the Nordics – opportunities and threats
Keywords: Vadībzinātne; Micromobility; Electric Scooter; MaaS; Last Mile Transport; Third-Party Logistics