Runas kultūras sekmēšana 5 – 6 gadus veciem bērniem artikulācijas pasakās - Geislere, Inese (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba autore: Inese Geislere Kvalifikācijas darba nosaukums: Runas kultūras sekmēšana 5 – 6 gadus veciem bērniem artikulācijas pasakās Pētījuma hipotēze: 5 – 6 gadus vecu bērnu runas un valodas prasmes uzlabosies: •ja skolotājai ir zināšanas par bērna attīstības īpatnībām un tās tiek lietotas pedagoģiskajā procesā; •ja skolotāja izvēlēsies artikulācijas vingrinājumus – pasakas atbilstoši katra bērna individuālajām spējām; •ja skolotāja regulāri izmantos artikulācijas pasakas. Darbs veidots no divām galvenajām daļām: Pirmajā nodaļā tiek analizēta pedagoģiskā un psiholoģiskā literatūra par 5 – 6 gadu vecu bērnu attīstības īpatnībām, īpašu uzmanību vēršot valodas un runas prasmju veidošanās prasmēm. Tiek apskatīti bērna runas kultūras veidošanās ietekmējošie faktori. Nodaļā tiek teorētiski pētīta artikulācijas pasaku nozīme pedagoģiskajā procesā, lai sekmētu bērna runas kultūras attīstību. Otrajā nodaļā tiek raksturots empīriskais pētījums, kura mērķis ir sekmēt 5 – 6 gadus vecu bērnu runas kultūru izmantojot artikulācijas pasakas. Tiek atspoguļoti pētījuma dati pētījuma sākumā un beigās, kā arī analizēti un skaidroti rezultāti, kas parāda bērnu skaņu izrunas izmaiņas pētījuma periodā. Darba apjoms: 48 lapas. Darbs sastāv no 2 nodaļām un 6 apakšnodaļām, 4 tabulām un 6 attēliem, 5 pielikumiem, 64 literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: Valoda, runas kultūra, pedagoģiskais process, artikulācijas pasakas.

Author of the qualification paper: Inese Geislere Title of qualification work: Promoting of speech sound articulation using by articulation fairy tales for children in 5-6 year of age in pedagogical processes Research hypothesis: 5 - 6 year old children will improve their speech and language skills: •if the teacher has knowledge of the child's developmental characteristics and applies it in the pedagogical process; •if the teacher chooses articulation exercises - fairy tales according to the individual abilities of each child; •if the teacher uses articulation stories regularly. The work consists of two main parts: The first part analyses the pedagogical and psychological literature on the developmental characteristics of children aged 5 - 6 years, with a particular focus on the development of language and speech skills. The factors influencing the formation of a child's speech sound culture are discussed. The chapter theoretically explores the role of articulation tales in the pedagogical process to promote the development of the child's speech sound culture. The second chapter describes an empirical study aimed at promoting the speech sound culture of 5 - 6 year old children through the use of articulation tales. The data at the beginning and at the end of the study are presented, and the results showing the changes in children's sound pronunciation over the study period are analyzed and interpreted. Volume of the work: 48 pages. The work consists of 2 chapters and 6 subsections, 4 tables and 6 pictures, 5 appendices, 64 literature sources. Keywords: Language, speech culture, pedagogical process, articulation tales.
Promoting of speech sound articulation using by articulation fairy tales for children in 5-6 year of age in pedagogical processes
Keywords: Izglītības zinātnes; valoda; runas kultūra; pedagoģiskais process; artikulācijas pasakas